vouli_kysea_01.jpg

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων, στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ναύπλιο, που δόθηκε στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και οι δύο της συγκυβέρνησης, με τις ανακοινώσεις τους κατακρίνουν τον πρωθυπουργό. …»

 

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλές και ψεύδη

Βολές κατά του Πρωθυπουργού εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας επέμεινε στα όσα έχει πει για την ΕΡΤ.

«Αγνοώντας τη λαϊκή κατακραυγή, απέναντι στην προσπάθεια φίμωσης της ενημέρωσης και της δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε με απειλές και ψεύδη να δικαιολογήσει την κορύφωση της αυταρχικής πολιτικής του, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς «γνωρίζει πως είναι απομονωμένος, έχει απέναντί του τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που αγωνίζεται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για την αξιοπρέπειά του, για το δικαίωμα στην ενημέρωση και τον πολιτισμό».

Μάλιστα χαρακτηρίζει υποκριτικές τις αναφορές του Πρωθυπουργού σε αδιαφάνεια, διαφθορά και σπατάλες, «γιατί όλοι γνωρίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο τα φαινόμενα αυτά, κατά προκλητικό τρόπο, άνθησαν με ευθύνη της κυβέρνησής του».

ΔΗΜΑΡ: Εμπρηστική η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Η αντιμετώπιση της "αναδιοργάνωσης" της ΕΡΤ, όπως μονομερώς επέλεξε ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία, είναι απαράδεκτη» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Το κόμμα επαναλαμβάνει πως «ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό ως ζήτημα δημοκρατίας» και ότι αντιτίθεται στη λύση που επελέγη, «η οποία δεν συνιστά μεταρρύθμιση αλλά προσβολή αυτής της έννοιας αφού τη συνδέει με τον αυταρχισμό».

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «η μόνη λύση είναι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και να προωθηθεί με την ΕΡΤ ανοιχτή η αναγκαία αναδιοργάνωση, ο εξορθολογισμός  και η θεσμική αναμόρφωση».

ΠΑΣΟΚ: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας»

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας  γιατί αυτά τα έχει δείξει κατ’ επανάληψη και με τεράστιο κόστος. Όταν  άλλοι ζούσαν την εύκολη αντιμνημονιακή τους περίοδο, πρότειναν ανύπαρκτα ''ισοδύναμα μέτρα'' και οδηγούσαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά από τη μεγάλη και δύσκολη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012, το κούρεμα του χρέους και τη γιγαντιαία δόση των 75 δις ευρώ», απαντά στο δίλημμα που έθεσε ο κ. Σαμαράς σχετικά με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η Ιπποκράτους κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «έκανε πώς δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «το πρώτο θέμα είναι η φυσιογνωμία και η λειτουργία της κυβέρνησης που την ήθελε μονοκομματική, αλλά αυτή είναι τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης και μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση  του αμοιβαίου σεβασμού, της προγραμματικής συμφωνίας και της θεσμικής ισοτιμίας» και «το δεύτερο ζήτημα είναι η αντίληψη για τις μεταρρυθμίσεις».

ΚΚΕ: Να μην περάσει η διαιρετική τακτική

«Αποτελεί πρόκληση η επίκληση της ''αμαρτωλής ΕΡΤ'' ως δικαιολογία για τις απολύσεις, για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο.

Τονίζει ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς «δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους παρατρεχάμενους, τους βολεμένους και τους αυλικούς που το δικό του κόμμα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ανεχθεί χρόνια τώρα στην ΕΡΤ, με τους χιλιάδες εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα χαρακτηρίζει προκλητική τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «προτίμησε οι 2000 απολύσεις, μέχρι τέλη Ιούνη, να γίνουν από την ''αμαρτωλή ΕΡΤ'' και όχι από άλλους δημόσιους οργανισμούς» και σημειώνει ότι «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά δεκάδες οργανισμούς και φορείς του δημοσίου».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Βολές κατά του Πρωθυπουργού εκτόξευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότιας Μαριάς, με αφορμή την ομιλία του κ. Σαμαρά στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο όπου αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ.

«Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει μονότονα το γνωστό μότο της δήθεν επιτυχημένης μνημονιακής του πολιτικής, που έχει καταστήσει τη χώρα κοινωνικό νεκροταφείο με εκατομμύρια ανέργους, μετατρέποντας το success story σε succERT story», δήλωσε ο κ. Μαριάς.