Σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συζήτηση με θέμα τις πρόσφατες σοβαρές εξελίξεις στην Τουρκία. …»

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και τακτικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κα Μαριέττα Γιαννάκου, ανέφερε στην παρέμβασή της ότι είναι ακόμη νωρίς να κρίνουμε  οριστικά το τί σημαίνει η εξέγερση αυτή για το μέλλον της Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα από πλευράς Ένωσης, καθώς οι εξελίξεις στη χώρα μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση.

Η κα. Γιαννάκου τόνισε ότι  η Τουρκία διανύει αυτή την στιγμή  μια εποχή διεύρυνσης μεγεθών και μεγάλων δημογραφικών αλλαγών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Η Τουρκία διαθέτει αυτή την στιγμή δεκαπέντε εκατομμύρια φοιτητές. Αναδεικνύεται, λοιπόν, μια καινούρια μεσαία τάξη επιστημόνων, η οποία σαφώς και δεν έχει καμία διάθεση επιστροφής σε ισλαμικά δεδομένα, αλλά παράλληλα δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει πρακτικές που προσέφερε το αυταρχικό κεμαλικό καθεστώς."

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, σημείωσε ότι η σύγκρουση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις ιδέες "μεγαλείου" που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία και τις πολιτικές επιλογές που τις τροφοδότησαν, επισημαίνοντας  τον ιδιόρρυθμο τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το κυβερνών κόμμα, ο οποίος,  όπως ανέφερε, απέχει κατά πολύ από τα  ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, ως Αντιπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι τα δραματικά και δυστυχώς αιματηρά γεγονότα στην Τουρκία έχουν εμφανείς αφορμές, όμως οι ρίζες και οι πραγματικές αιτίες τους είναι βαθιές και σοβαρές. Η σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ κοσμικής-λαϊκής και θρησκευτικής Τουρκίας, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δεν έχει σταματήσει.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η αναστάτωση στην οποία βρίσκεται η τουρκική κοινωνία και η Τουρκία σήμερα δεν είναι παροδικό φαινόμενο. Είναι  σύμπτωμα που θα επανέρχεται σε κάθε κατάλληλη συγκυρία όσο η αναζήτηση σαφούς ταυτότητας και εθνικού προσανατολισμού της Τουρκίας συνεχίζεται.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν έχει κριθεί. Όχι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, όπως συστηματικά ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να αποφασίσει ακόμα εάν θέλει και εάν μπορεί να ακολουθήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ευρωπαϊκό δρόμο, με τις υποχρεώσεις που αυτός συνεπάγεται. Πρωτίστως όσον αφορά στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων και ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Το σεβασμό της δημοκρατικής διακυβέρνησης."  

Ο ευρωβουλευτής κατέληξε λέγοντας: "Χωρίς αμφιβολία, οι τελευταίες αυτές ημέρες κατέδειξαν ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει στον δρόμο της προς την Ευρώπη, χωρίς ταυτόχρονα αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη θα  πρέπει να της γυρίσει την πλάτη. Γιατί, όπως φαίνεται, η πιο σοβαρή εγγύηση δημοκρατίας στην Τουρκία είναι τελικά η Ευρώπη."