Το φόβο της, ότι η νέα κυβέρνηση «θα απέχει πάρα πολύ απ’ τους στόχους που προσπαθήσαμε να βάλουμε στην τρικομματική», εξέφρασε, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη. ...»


Όπως είπε στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, «οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν με τον τρόπο της ΕΡΤ. Ήρθαν τριάντα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε έναν χρόνο. Έπρεπε να έρθει άλλη μία για το θέμα της ΕΡΤ», αναρωτήθηκε; Και πρόσθεσε πως «αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η μεταρρύθμιση δε θα γίνει με απολύσεις», τόνισε.

Δικαιολόγησε, δε, την αποχώρηση του κόμματός της από τη συγκυβέρνηση επισημαίνοντας πως «είχαν συσσωρευτεί θέματα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, λόγω των οποίων δεν μπορούσαμε να περάσουμε σε νέα φάση μέτρων που θα ανακούφιζαν το λαό». Πρόσθεσε πως «η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απαιτεί άλλο, αφού η κοινωνία έφθασε στα όριά της». Απέρριψε, δε, τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για συγκυβέρνηση αλά καρτ, αναρωτώμενη: «Αυτή η στάση του ΠΑΣΟΚ, για να κρατήσει τα οφίτσια, δεν είναι αλά καρτ; Εμείς δε ζητήσαμε τίποτα. Κρατήσαμε αυτήν την στάση για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία», προσθεσε.

Η κ. Ξηροτύρη διαφώνησε με την άποψη ότι η Αριστερά δεν επιθυμεί να κυβερνήσει, λέγοντας πως «αποδείξαμε ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να κυβερνούμε άνευ όρων και χωρίς προγραμματική συμφωνία».