«Με τη στήριξη και τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν εκχωρήσαμε την αυτονομία μας και τις ενέργειές μας ούτε στον κ. Σαμαρά, ούτε στον κ. Βενιζέλο και στα κόμματά τους. Αναζητούσαμε τον κοινό πολιτικό τόπο και τη συλλειτουργία της κυβέρνησης, παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.


Ο ίδιος υπερασπίστηκε της απόφασης για αποχώρηση από την κυβέρνηση και αναφερόμενος στο θέμα της ΕΡΤ αναρωτήθηκε: «Τι είναι το μαύρο στις συχνότητες της ΕΡΤ;» για να απαντήσει πως «είναι  η εικόνα που τραυμάτισε τη δημοκρατική νομιμότητα και εξέθεσε διεθνώς τη χώρα».

Χωρίς να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο, σημείωσε: «Είχα βεβαίως την απορία, ποιος διακινεί την υπόγεια προπαγάνδα , ότι την ώρα της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την ΕΡΤ, δήθεν έγινε συζήτηση για τον ανασχηματισμό και αντιπροεδρίες;. Τώρα δεν έχουμε καμία απορία. Ούτε κανείς άλλος στην Ελλάδα έχει απορία. Όλα διευκρινίστηκαν απολύτως μετά τον ανασχηματισμό».

Αναφερόμενος στην πολιτική σταθερότητα αναγνώρισε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. «Δεν θέσαμε θέμα ούτε εκλογών , ούτε νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με άλλον πρωθυπουργό. Άλλοι το υπονόησαν . Έχουμε την εκτίμηση ότι «κύκλοι» της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς με τις μονομερείς ενέργειές τους αντικειμενικά παρωθούσαν σε ρήξη και εκλογές. Άλλο ζήτημα βέβαια ότι ανέκρουσαν πρύμναν», είπε.