Της... τρελής το μαλλί φαίνεται να γίνεται στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία "πληρώνει", σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, την επιλογή του προέδρου της, Φώτη Κουβέλη, να πηδήξει από το πλοίο της τρικομματικής συγκυβέρνησης.


Από τη μία ο Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, χτυπά τον πρώην εταίρο του, στην κυβέρνηση, πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Από την άλλη, 174 στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς φοβούνται πως το κόμμα έκανε βήμα στο κενό...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Αιχμές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την στάση που κράτησαν σχετικά με τις ισορροπίες στην  τρικομματική κυβέρνηση επιρρίπτει ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, πως η ΔΗΜΑΡ «οδηγήθηκε στην απόφαση» να αποχωρήσει, επειδή δεν μπορούσε να είναι «ο προσχηματικός εταίρος».

Ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει ότι είχαν πυκνώσει οι ενστάσεις του στις ιδιωτικές του επαφές με τον πρωθυπουργό εξαιτίας του συσσωρευμένου προβληματισμού για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά «ο Σαμαράς πίστευε πως ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν αγκιστρωμένο ψάρι». «Ε, δεν ήταν», λέει.

Εσωκομματική αντιπολίτευση;

Την ίδια στιγμή, κείμενο με το οποίο καταγράφουν τη διαφωνία τους με την απόφαση να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, κατέθεσαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής 174 στελέχη του κόμματος.


Τα στελέχη, τα οποία προέρχονται από όλες τις βαθμίδες του κόμματος, δηλώνουν ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνιστά σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί και σημειώνουν ότι με την απόφασή του να «εγκαταλείψει το καράβι», το κόμμα εμφανίζεται ότι κάνει ένα άλμα στο κενό.

Γεγονός είναι ότι η απόφαση του κ. Κουβέλη έχει προκαλέσει -τουλάχιστον- προβληματισμό στη Δημοκρατική Αριστερά. Στελέχη του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη, που βρέθηκαν, χθες, στη συνεδρίαση της Κ.Ε., εξέφραζαν τον προβληματισμό τους, αφού, όπως έλεγαν «η κοινωνία αρχικά μας ταύτισε με όσους στήριζαν μνημονιακή πολιτική και, τώρα, μας κατατάσσουν σε αυτούς που ασκούν ευκαιριακή πολιτική. Ούτως ή άλλως, χαμένοι δηλαδή...»

Υπάρχουν, όμως και τα στελέχη, όπως η βουλευτής Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη, που πιστεύουν ότι «δεν είναι η Δημοκρατική Αριστερά αυτή που άσκησε πολιτική αλά καρτ. Αν ήταν αλά καρτ η προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, τότε τι είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Εμείς δε ζητήσαμε καρέκλες, ούτε να γίνουμε... αντιπρόεδροι», έλεγε χαρακτηριστικά.