Διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται στο 9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα. Ακόμη και υπέρ των εκλογών μίλησαν κάποιοι από τους συνέδρους. 


Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο 9ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, ενώ τάχθηκε έμμεσα, αλλά σαφώς, υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε: «Η Ελλάδα βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε στόχο και πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Χρειάζεται, όμως, να ξεκαθαρίσουμε για ποια Ευρώπη μιλάμε. Για την Ευρώπη της Μέρκελ και της ανεργίας, ή την Ευρώπη των μεγάλων ηγετών της ανάπτυξης και της ευημερίας; Η πατρίδα μας βιώνει 1,5 εκατομμύρια ανέργους και η μεγάλη πλειοψηφία στενάζει Μπορούμε αυτό να το πούμε "δημοκρατία"; Τι χειρότερο θα συνέβαινε στη χώρα μας, αν ο λαός αποφάσιζε για την τύχη του; Θέλω να κοιτάζω τον πολίτη στα μάτια, γιατί άλλα του υποσχέθηκα προεκλογικά και άλλα έχω ψηφίσει μέχρι σήμερα».

Πλησιάζει η ώρα που θα δώσουμε τέλος στα μνημόνια, τόνισε στην ομιλία του στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι στο νέο κάλεσμα το οποίο απηύθυνε χθες, Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς, «θα είμαστε όλοι ενωμένοι, στρατιώτες στην πρώτη γραμμή».

Επίθεση κατά Παπανδρέου και... συνιστώσες στη Ν.Δ.

«Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Αυτό είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, από το βήμα του 9ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

Σε συνδυασμό με τα όσα είχε πει, χθες,ο Αντώνης Σαμαράς, για τη συγκυβέρνηση, φάνηκε λες και στη Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκαν... συνιστώσες!

«Δεν υπάρχουν… συνιστώσες στη Νέα Δημοκρατία», απάντησε η βουλευτής του κόμματος και εκπρόσωπος Τύπου, Άννα Ασημακοπούλου, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, όταν της επισημάνθηκαν οι δηλώσεις Βορίδη. Πρόσθεσε πως «ακόμη και στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη η σημαντική ιδεολογική διαφορά των τριών κομμάτων που στήριζαν. Δεν αμφιβάλει κανείς, ούτε για την ιδεολογική απόσταση, ούτε για τις ευθύνες του παρελθόντος».

Στην ερώτηση αν η συχνή χρησιμοποίηση, από τον πρωθυπουργό, της συμφωνίας για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) θυμίζει αθλητικούς πανηγυρισμούς, όπως κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση, απάντησε: «Δεν γίνεται κάποιο πανηγύρι. Με αντικειμενικότητα παραθέτουμε τα στοιχεία: Υπάρχουν γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη. Ήταν μια πολύ καλή είδηση», είπε.

Η κ. Ασημακπούλου υποστήριξε πως, «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κακή για τη χώρα» κι έκανε λόγο για «μηδενιστική προσέγγιση». Αναφερόμενη, δε, στην θεωρία των άκρων, που διατυπώθηκε για άλλη μία φορά, από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στην αρχική του τοποθέτηση στο 9ο Συνέδριο, υπογράμμισε τον κίνδυνο της ανόδου της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως «οι αρχές μας πρέπει να μεταλαμπαδευτούν στους νέους, γιατί θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων».

Μηταράκης κατά Αριστεράς

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και να προστατευτούν οι κοινωνικές ομάδες, που βιώνουν την κρίση, επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως το ζητούμενο πλέον για τη χώρα είναι να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και προσέκλυση παραγωγικών επενδύσεων.

«Οικονομία και κοινωνία συμπορεύονται» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, εξαπολύοντας επίθεση στην αριστερά την οποία κατηγόρησε πως δεν έχει καμία ουσιαστική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και επενδύει στον λαϊκισμό, ο οποίος είναι και η βασική αιτία για την κατάσταση, που βιώνει σήμερα η χώρα.

Η απάντηση του ΚΚΕ

Η «νέα Ελλάδα», στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, φτιάχνεται από τα γνωστά παλιά και φθαρμένα υλικά, την ανταγωνιστικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την επιχειρηματικότητα, την ευρωπαϊκή προοπτική του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, που οδήγησαν στην καπιταλιστική κρίση και το λαό στη χρεοκοπία. Αυτό σημειώνει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την εναρκτήρια ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.


Ο Περισσός κάνει λόγο για πανάκριβο τίμημα για το λαό σε ό,τι αφορά την επίτευξη των «εθνικών στόχων, δηλαδή των ταξικών στόχων του κεφαλαίου», από την «ισχυρή Ελλάδα της ΕΕ και της ΟΝΕ», μέχρι τη σημερινή «νέα Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάκαμψης».