manzarek_01Ο Ρέι Μάνραζεκ, κιμπορντίστας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60 "The Doors" πέθανε, χθες, Δευτέρα σε ηλικία 74 ετών. …»

 

Ο Μάνζαρεκ άφησε την τελευταία του πνοή στο Ροζενχάιμ της Γερμανίας, μετά από μάχη που έδωσε επί χρόνια με τον καρκίνο, όπως δήλωσε ο μάνατζερ του συγκροτήματος.

manzarek_02

Ο Μάνζαρεκ ήταν ο άνθρωπος που έστρεψε την ψυχή του συγκροτήματος, τον ποιητή – στιχουργό και τραγουδιστή, αλλά και απόλυτο φροντ-μαν, Τζιμ Μόρισον, να αποφασίσει τη μελοποίηση των τραγουδιών του. Ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφού οι μισοί οπαδοί του συγκροτήματος πίστευαν πως, απλά, έντυνε μουσικά τους υπέροχους στίχους – ποιήματα του Μόρισον, ενώ οι άλλοι πως χωρίς αυτόν, απλά, δε θα υπήρχαν οι Ντορς.

morisson_manzarek_01

Μετά τους έρωτες της πρώτης περιόδου, Μόρισον και Μάνζαρεκ είχαν έρθει και σε κόντρες, με τον πρώτο να ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πορεία και τον δεύτερο (Μάνζαρεκ) να κατηγορείται ότι θα προτιμούσε οι Ντορς να είναι… κάτι σαν τους Μπιτλς. Οι υπερασπιστές του έργου του, από την πλευρά τους, υπογραμμίζουν πως ήταν η επιβλητική μουσική του κι ο βραχνός ήχος των κίμπορντς του Μάνζαρεκ που διέδωσε τη δύσκολη ποίηση του Τζιμ Μόρισον.

Πάντως, ο ένας δεν μπορούσε χωρίς τον άλλον. Ενδεικτικό της ιδιαίτερης χημείας τους, αφενός στην μουσική το γεγονός της επιμονής του Jim η μπάντα να μην αποκτήσει ποτέ μπασίστα, τα μέρη του οποίου επαίζε στα κίμπορντς ο Ray και μάλιστα με ιδιαίτερη επιχυχία και αφετέρου στην φιλική τους πορεία το ότι δεν τους χώρισε τίποτε άλλο παρά μόνον ο θάνατος του Morrison στις 3 Ιουλίου του 1971, σχεδόν τρεις μήνες δηλαδή μετά την κυκλοφορία του "L.A. Woman" τελευταίου τους από κοινού album.

Το 1983 διασκεύασε τα Carmina Burana του Καρλ Ορφ και το 2011 κυκλοφόρησε τον τελευταίο του δίσκο Translucent Blues (With Roy Rogers).

Ας τους θυμηθούμε: