dikastirio_02Ανασκεύασαν τις προανακριτικές τους καταθέσεις οι μάρτυρες στη δίκη για το τοκογλυφικό κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη, ως εγκέφαλος του οποίου κατηγορείται επιχειρηματίας της πόλης. …»

Όπως είπαν, ο 60χρονος επιχειρηματίας τους διευκόλυνε με προσωπικές του επιταγές και πελατών του, χωρίς να τους ζητήσει τόκους ή να τους απειλήσει.

Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται για 2η εβδομάδα η πολύκροτη υπόθεση, έδωσε εντολή στους μάρτυρες να εμφανίζονται στο δικαστήριο, μέχρι το τέλος της δίκης, για να εξεταστεί εάν θα κινηθεί σε βάρος τους διαδικασία για ψευδορκία.

Οι δύο μάρτυρες, επιχειρηματίες, που φέρονται ως θύματα του κυκλώματος, αρνήθηκαν να καταθέσουν οτιδήποτε επιβαρυντικό εναντίον του 60χρονου κατηγορούμενου, σε αντίθεση με τις προανακριτικές τους καταθέσεις, όταν μίλησαν για τοκογλυφικά δάνεια και απειλές.

«Πήρα 100.000 ευρώ δάνειο χωρίς συμφωνητικό για 1 με 1,5 μήνα. Του τα επέστρεψα τελικά σε 1,5 χρόνο με 15.000 ευρώ παραπάνω. Τα λεφτά εγώ του τα έδωσα γιατί είχα καθυστερήσει να τον εξοφλήσω. Πήρα άλλες 6-7 φορές χρήματα. Συνολικά βάλαμε 190-200 χιλιάδες ευρώ στους λογαριασμούς του. Αυτό γινόταν γιατί έπαιρνα επιταγές, τις κάλυπτε αυτός και του έβαζα τα λεφτά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας, επιχειρηματίας ξύλινων παλετών από την Ημαθία.

Εντύπωση προκάλεσε ο διάλογος που είχε ο δεύτερος επιχειρηματίας με τον 60χρονο επιχειρηματία.

Μετά το τέλος της κατάθεσής του, κι αφού προηγουμένως με τα όσα ανέφερε «απάλλαξε» τον 60χρονο κατηγορούμενο, ο τελευταίος τον ρώτησε: «Προσπάθησα να σε εκμεταλλευτώ; Πήρα ένα ευρώ τόκο; Αισθάνθηκες ότι σε απείλησα; Σήκωσα χέρι; Κρέμεται η ζωή μου εδώ μέσα», για να εισπράξει αρνητική απάντηση από τον μάρτυρα σε όλα.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.


Από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων