Σύμπτωση; Ελευθεροτυπία και Εφημερίδα των Συντακτών έχουν, σήμερα, το ίδιο πρώτο θέμα: τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ! ...»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δουλειά σε 2.200 για 27 μήνες
Η εφημερίδα γράφει ότι "δουλειά σε 2.200 πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ για τουλάχιστον 27 μήνες προσφέρει η επέκταση του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων>>>
για να προχωρήσουν στην πρόσληψη νέων ανέργων, ηλικίας έως 35 ετών, με πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, που εκπονεί ο ΟΑΕΔ. Η αμοιβή τους θα κυμαίνεται από 400 έως 460 ευρώ τον μήνα καθαρά".
ΕΘΝΟΣ: Ξυπνάει από τον λήθαργο η Ευρώπη
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «ψηφίζει» και η Κομισιόν, εγκαταλείποντας τη γερμανική «συνταγή» των σκληρών μέτρων. συστάσεις στο Βερολίνο για αυξήσεις μισθών και μείωση φορολογίας".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πούτιν. Απεσταλμένος του Θεού ή... ο Αντίχριστος;".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τι είναι λοιπόν ο Πούτιν; Αναμφίβολα είναι πολύ επιτυχημένος στο έργο του, έχει αναστήσει τη Ρωσία και την έχει μετατρέψει σε υπολογίσιμη υπερδύναμη. Ομως αυτή η δύναμή του πηγάζει άραγε από την προσήλωσή του στον Χριστό ή μήπως... είναι ένα τέχνασμα του Σατανά; Με δυο λόγια, είναι ο Πούτιν ένας Αγιος ή μήπως ενσαρκώνει τον μεγάλο Εχθρό της Εκκλησίας, δηλαδή τον Αντίχριστο; Οι απόψεις διίστανται...".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απολύσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, δημοτικές επιχειρήσεις
Η εφημερίδα γράφει ότι "66 φορείς (ανάμεσά τους ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΑΕΔ) μετατρέπονται από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με συνέπειες την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και την «απελευθέρωση» απολύσεων από τη δεξαμενή των 16.241 υπαλλήλων που απασχολούν. 384 φορείς δήμων καταργούνται και οι αρμοδιότητες περνούν απευθείας στους ΟΤΑ. Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανώμαλη προσγείωση
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ολική επαναφορά στην πραγματικότητα μετά τις εκθέσεις Προβόπουλου και ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Και οι δύο «βλέπουν» μεγαλύτερη ύφεση φέτος (4,6% η μία, 4,8% η άλλη), αμφίβολη ανάκαμψη ή και ύφεση του χρόνου. Και οι δύο συμφωνούν ότι η ανεργία θα φτάσει φέτος το 28%. Απαισιόδοξοι, πάντως, είναι και οι πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 6 στους 10 φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι και ένας στους δύο νέους θα ήθελε να μεταναστεύσει".
ΕΣΤΙΑ: Ο Πρωθυπουργός σε ρόλο παιδονόμου
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το τελευταίο τεύχος του Economist καταγράφει ως επίτευγμα του Αντώνη Σαμαρά το γεγονός ότι κατόρθωσε να διατηρήση υπό έλεγχο, επί ένα σχεδόν έτος, τον άχαρι (awkward) κυβερνητικό συνασπισμό. Και πράγματι περί επιτεύγματος πρόκειται. Αλλά το ζητούμενο είναι αν θα έχη περαιτέρω διάρκεια. Διότι λίγα μόλις 24ωρα μετά τα αναγραφέντα στο Economist, εκδηλώθηκαν οι πρώτοι τριγμοί στην τρικομματική συνεργασία".
Η ΑΥΓΗ: Ο ΟΟΣΑ σβήνει το success story
Σύμφωνα με την εφημερίδα "όνειρα θερινής νυκτός αποδεικνύονται οι κυβερνητικές εκτιμήσεις περί αντιστροφής κλίματος, ανάκαμψη και εν τέλει success story για την ελληνική οικονομία και την πολιτική του Μνημονίου. Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί το «σφουγγάρι» που σβήνει τους πλαστούς ισχυρισμούς, που θά΄λεγε και ο Σαμαράς, και, παράλληλα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ακόμη δεν έχει μπει πάτος στο βαρέλι".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Στο κατώφλι της πτώχευσης οι 9 στις 10 επιχειρήσεις
Η εφημερίδα γράφει ότι "το χαμόγελο αισιοδοξίας του κ. Στουρνάρα ήρθε να παγώσει χθες η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για συνέχιση της ύφεσης και το 2014, συνεπικουρούμενη και από την Τράπεζα της Ελλάδος, που σαφώς αναφέρει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η εικόνα όμως της πραγματικής οικονομίας είναι ακόμα πιο δραματική, καθώς οι 9 στις 10 βιομηχανίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και πτώχευση αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Ελεύθερη πτώση
Η εφημερίδα υποστηρίζει "σε τροχιά ύφεσης (1,2%) εισέρχεται η ελληνική οικονομία και το 2014, για έβδομο συνεχόμενο χρόνο. Ο ΟΟΣΑ διαψεύδει τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, που βλέπουν ανάπτυξη 0,6% από του χρόνου. Επιδείνωση της ύφεσης και φέτος, στο 4,8%, προβλέπει ο Οργανισμός, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 4,6% έναντι 4,5% της τρόικας. Αν και η δημοσιονομική προσαρμογή είναι από τις κύριες αιτίες της ανάπτυξης που δεν έρχεται, οι ηγέτες της Ευρώπης εμμένουν στη σκληρή πειθαρχία του Μάαστριχτ".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προειδοποίηση για τις συντάξεις
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το ασφαλιστικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή και με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που θεσπίστηκαν το 2010 θα δίνει συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας στους μελλοντικούς συνταξιούχους, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Καταναλωτικά δάνεια 7 λύσεις για κούρεμα έως 80%
Η εφημερίδα γράφει ότι "χοντρό ψαλίδι στα επιτόκια των δανείων, καταναλωτικών και στεγαστικό, είναι διατεθειμένοι να βάλουν οι τραπεζίτες, αρκετοί ήδη το έχουν πράξει, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των χρεών των νοικοκυριών. Καθώς η ανάγκη για ελάφρυνση των δανειοληπτών είναι πλέον επιτακτική - και εντείνεται ακόμη περισσότερο με τα νέα μέτρα - τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα να ψαλιδίσουν τους τόκους των δανείων προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα".
Ο ΛΟΓΟΣ: Βυθίζει τη χώρα ο ΟΟΣΑ. Διαφωνεί με τις προβλέψεις ο Γ. Στουρνάρας
Σύμφωνα με την εφημερίδα "δυσμενέστερες από τις επίσημες προβλέψεις του Μνημονίου είναι οι εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης στο Παρίσι, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαμορφώνουν συντάξεις πείνας
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι συντάξεις που θα χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε οι συνταξιούχοι θα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Και αναφέρεται στις συντάξεις όπως διαμορφώνονται ως τώρα, ενώ ετοιμάζεται νέα δραστική μείωσή τους, αφού από διοικητές οργανισμών έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για φέτος, σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αντικειμενικά ωθεί σε αποφάσεις για «κούρεμά τους»".
ΤΑ ΝΕΑ: Λιμνάζουν 1,45 δισ.! SOS για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παγωμένα παραμένουν κοινοτικά κονδύλια, ύψους 1,45 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες της χώρας προκειμένου να υλοποιηθούν 630 έργα. Οι καθυστερήσεις των φορέων - δήμοι, νοσοκομεία κ.α. - οι αντιδικίες υποψήφιων αναδόχων αλλά και διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια μπλοκάρουν την υλοποίησή τους".
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Εκβιασμοί με φόντο εκλογές
Η εφημερίδα αναφέρει "το ενδοκυβερνητικό τραύμα εξαιτίας του αντιρατσιστικού είναι αρκετά βαθύ και δύσκολα επουλώνεται. Η αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας -καθώς η παλιά είναι δύσκολο να επανέλθει- κατεβάζει τους εταίρους της τρικομματικής στην αρένα, με στόχο οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης να θέσουν τους όρους τους στο νέο συμβόλαιο που θα διέπει την κυβερνητική συγκατοίκησή τους".
CITY PRESS: Επικοινωνιακή η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης
Σύμφωνα με την εφημερίδα "το σκηνικό της οικονομικής βελτίωσης που έστησε το Μαξίμου πιθανότατα για να διευκολυνθεί στους χειρισμούς γύρω από την «προσωπική» διαπραγμάτευση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων κατέρρευσε χθες με πάταγο. Η έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν από το κακό στο χειρότερο το 2013 και το 2014 και πως η όποια βελτίωση στην πραγματική οικονομία και φυσικά στην κοινωνία θα φανεί από το... 2015".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Συνεχίζουν οι Γερμανοί το... νεομάζωμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: ΟΟΣΑ: Σε «παγίδα» ύφεσης η ελληνική οικονομία το 2014
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στην «παγίδα» της ύφεσης και το 2014 και πιθανό να απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση από τα κράτη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεση για την Ελλάδα. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ύφεση 4,8% εφέτος και 1,2% το 2014, ενώ εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 175,1% και στο 180,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ασύμμετρη απειλή
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Γ. Προβόπουλος παροτρύνει μέσω της έκθεσής του τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης της δραστηριότητάς τους. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μια από τις μορφές αυτές είναι η έκδοση εταιρικών ομολόγων".
ΚΕΡΔΟΣ: Εξι προτάσεις για ανάκαμψη
Η εφημερίδα γράφει ότι "εξι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, αναγκαίες ώστε η «διστακτική» βελτίωση των προσδοκιών που καταγράφεται σήμερα να μεταφραστεί σε θετικές εξελίξεις στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας, θέτει η ΤτΕ στην ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική που κατέθεσε ο διοικητής κ. Γ. Προβόπουλος. Τονίζεται με έμφαση ότι τα ενθαρρυντικά μηνύματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΟΟΣΑ και Τράπεζα Ελλάδος «βλέπουν» βαθύτερη ύφεση
Η εφημερίδα τονίζει ότι "βαθύτερη ύφεση βλέπουν για το 2013 ο ΟΟΣΑ και η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον ΟΟΣΑ να διατυπώνει την εφιαλτική πρόβλεψη για ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το 2014, για έβδομο συνεχόμενο έτος. «Ο ΟΟΣΑ θα διαψευστεί», απαντά ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και προσθέτει πως ο ίδιος περιμένει ανάπτυξη το 2014 λίγο κάτω από 1%".

Πηγή Ναυτεμπορική