vouli_3.jpg

Πρόταση νόμου, η οποία θα συμπληρώνει το επαρκές -κατά τη γνώμη της- νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα καταθέσει η ΝΔ. Ουσιαστικά πρόκειται για προσθήκη τεσσάρων άρθρων στον …»

Ν. 927/1979. Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους.

«Φυσικά και η Νέα Δημοκρατία δε θέλει έναν νέο αντιρατσιστικό νόμο. Αφού, η δεξαμενή ψήφων της Χρυσής Αυγής διαθέτει 400.000 ψήφους». Με τον τρόπο αυτό σχολίασε την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δεχτεί το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη. Υπογράμμισε ότι, η σημερινή Νέα Δημοκρατία, δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ψήφισε τον αντιρατσιστικό νόμο του 1979.

Αναστασιάδης: Κανένα πρόβλημα στην τρικοματική

«Δεν υπάρχει θέμα και πρόβλημα για την τρικομματική κυβέρνηση, λόγω των διαφορετικών απόψεων πάνω στο θέμα του αντιρατσιστικού νόμου». Την εκτίμηση αυτή έκανε , μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε, ότι με το νομοσχέδιο που προωθούνταν «κινδύνευε ο κάθε Έλληνας να πάει στα δικαστήρια» και «να ποινικοποιηθεί η ελέυθερη έκφραση». Πρόσθεσε πως «δεν εξυπηρετούνται έτσι τα εθνικά συμφέροντα» και ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο, ουσιαστικά «για εκτροπή της Δημοκρατίας».

Όπως είπε ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόταση νόμου της κυβέρνησης, που θα συμπληρώνει το νόμο του 1979, θα περιλαμβάνονται και τα ολοκαυτώματα του Χορτιάτη, των Καλβρύτων και του Διστόμου.

ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό και θεσμικό λάθος

Πηγές της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι είναι η τρίτη φορά που η ΝΔ αλλάζει άποψη για τη νομοθεσία σχετικά με την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, δήλωσε:

«Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες.»

ΔΗΜΑΡ: Αναγκαίο κι επιβεβλημένο

Από το «δεν χρειάζεται νέος νόμος», η ΝΔ μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος, αναφορικά με την απόφαση της ΝΔ.

Οι προσθήκες, συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την 'καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας', ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο».

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί

Για επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις κινήσεις της ΝΔ, αλλά και των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τελώντας υπό μνημονιακή ομηρία, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή, παραδεχόμενοι έτσι το πλήρες στρατηγικό τους αδιέξοδο.

» Η πρόταση νόμου που από κοινού καταθέτουν τα δύο κόμματα, αλλά και η ξεχωριστή πρόταση νόμου της ΝΔ, όχι μόνο δεν κρύβει τις αντιφάσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά τα αναδεικνύει στο έπακρον.»

Απάντηση Σαμαρά σε Νάνο Βαλαωρίτη

Απάντηση στην επιστολή που του έστειλε ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και την άνοδο τη Χρυσής Αυγής, έδωσε με επιστολή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε επιστολή του που ανήρτησε στο Facebook ο Ν.Βαλαωρίτης ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά: «Το ότι δεν τους έχει αποκηρύξει ονομαστικά το κόμμα σας δεν είναι δική μου δουλειά. Αλλά είναι κακό σημάδι για την ανομία που απολαμβάνουν».

Χθες ο πρωθυπουργός απάντησε στην ανοιχτή επιστολή του κ. Βαλαωρίτη, λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά στηλιτεύαμε την παρουσία και τις θέσεις της ΧΑ δημόσια καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012 με τον πιο απερίφραστο τρόπο και όσο δεν το έχει κάνει κανείς».