diethnis_ekthesi_vivliou_10_egkainia_20130516_01

Συνεχίζεται, ως την Κυριακή 19 Μαΐου, η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, η οποία φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. »»»

Τα εγκαίνια έγιναν χθες, από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού, Κώστα Τζαβάρα, αλλά και ηλεκτρονικά (μέσω Skype) με τον πλέον προβεβλημένο ψυχίατρο του πλανήτη (τον Ιρβιν Γιάλομ), σε ειδική σύνδεση σε γιγαντοοθόνη, στο περίπτερο 15.

Όπως είπε στην ομιλία του ο υπουργός, η Έκθεση ανοίγει μια πόρτα διαλόγου για φαινόμενα που απαιτούν εγρήγορση, μελέτη, ψυχραιμία και ανεκτικότητα και έχει μια ιδιαιτερότητα: «Είναι η ταύτιση του πολιτισμού μ΄ένα τόπο που επί σειρά ετών έδωσε ανθρώπους οι οποίοι λειτούργησαν ως υπηρέτες της ανεκτικότητας. Ανθρώπους με διαφορετικές θρησκευτικές και φυλετικές καταβολές, έζησαν αρμονικά κι αυτό είναι ένα πολιτισμικό συμβάν πέριξ του οποίου πρέπει να διαμορφώσουν άλλη αντίληψη για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας» κατέληξε ο υπουργός.

Παρόντες, στην πολύωρη τελετή εγκαινίων (καθώς καθυστέρησε η έναρξη της σύνδεσης με τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ο Ιρβιν Γιάλομ), ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης .

Κατά τη διάρκεια της 30λεπτης και πλέον σύνδεσης, ο Ιρβιν Γιάλομ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «και ο Σπινόζα θα ήταν εναντίον του φασισμού και του νεοναζισμού», όταν ρωτήθηκε σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.