diamartyria_pkm_xrysos_20130405_01.jpg
Λόγους τήρησης της τάξης επικαλείται η Αστυνομία – Εισβολή κατοίκων και στα δικαστήρια του Πολυγύρου >>>

 

Στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατούνται οι δύο κάτοικοι της Ιερισσού, που συνελήφθησαν στις 03:30 την Τετάρτη, μετά από εισβολή της αστυνομίας στα σπίτια τους, ως ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στο μεταλλείο χρυσού στις Σκουριές. Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της Ιερισσού προξένησαν φθορές στο αστυνομικό τμήμα του χωριού, ενώ μερικοί εισέβαλαν και στο δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου, όπου αναμενόταν να οδηγηθούν οι δύο συλληφθέντες.
Έξω από τα δικαστήρια Πολύγυρου από νωρίς το πρωί έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι από την Ιερισσό και από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Νωρίτερα, μια ομάδα κατοίκων μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και φώναζε συνθήματα κατά των αστυνομικών.
Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε οι δύο συλληφθέντες να μην μεταφερθούν, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, στον Πολύγυρο, αλλά να απολογηθούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Θεσσαλονίκης.
Ήδη, ο ανακριτής και η εισαγγελέας Χαλκιδικής κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη. Πάντως, το πιθανότερο είναι οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 44 και 33 ετών, να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γενετικό υλικό του ενός εκ των συλληφθέντων φαίνεται ότι έχει ταυτοποιηθεί με δείγμα DNA από σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το σημείο της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές, ενώ στο σπίτι του δεύτερου εντοπίστηκε καραμπίνα που όπως προέκυψε από την βαλλιστική εξέταση χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.
Πριν από δύο εβδομάδες η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος 20 ατόμων για την συγκεκριμένη επίθεση. Η δίωξη αφορούσε συνολικά επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού. Οι κατηγορίες δεν ήταν προσωποποιημένες, έργο το οποίο επρόκειτο να αναλάβει ο ανακριτής.