fotia_skoypidia_01.jpg
Ανησύχησαν οι πολίτες από τον μαύρο καπνό που κάλυψε το Κορδελιό  κι όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη! – Να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες προτείνει η Πυροσβεστική – “Πήραμε όλα τα μέτρα” απαντά ο δήμος >>>

 

Πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε χθες το πρωί περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης από ελεγχόμενη καύση κλαδεμάτων στην οποία προχώρησε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και συγκεκριμένα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και συντήρησης τεχνικών έργων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το περιστατικό δεν ανήκει στην αρμοδιότητά της, ωστόσο κανονικά θα έπρεπε να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες λόγω πιθανής μόλυνσης του περιβάλλοντος. Για ελεγχόμενη καύση μετά από εργασίες καθαρισμού στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού, Μιχάλης Χωραφάς. Ερωτηθείς αν το περιστατικό επιβαρύνει το περιβάλλον απάντησε, πως «σίγουρα, όμως επρόκειτο για ελεγχόμενη καύση αποκλειστικά και μόνο κλαδιών και ξερών χόρτων και, σε καμία περίπτωση, πλαστικών ενώ στο χώρο βρίσκονταν επίσης σκαπτικά μηχανήματα καθώς και οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας του δήμου».

«Οι εργασίες καθαρισμού έγιναν για υγειονομικούς λόγους καθώς ο χώρος είχε γίνει εστία μόλυνσης και άτυπη χωματερή. Η υπηρεσία προσπάθησε να τον διευθετήσει και να τον κάνει προσπελάσιμο ακόμη και για περίπατο. Υπάρχει, άλλωστε, στο ίδιο σημείο και ένα παρακείμενο γήπεδο που σχεδιάζεται να παραχωρηθεί σε αερομοντελιστές για την πραγματοποίηση επιδείξεων. Ο δήμος, ωστόσο, ενημέρωσε την πυροσβεστική υπηρεσία και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα», πρόσθεσε.

«Οποιαδήποτε καύση επιβαρύνει την ατμόσφαιρα ακόμη και αν πρόκειται για κλαδιά», σχολίασε από την πλευρά της η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνη Σαμαρά και πρόσθεσε πως «εφόσον μάλιστα υπήρξε και πυκνός καπνός, αυτό σημαίνει ότι κάηκε μεγάλη ποσότητα. Το χειρότερο θα ήταν αν καίγονταν κοινά σκουπίδια, κυρίως πλαστικά. Βέβαια πιστεύω ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο». Σχετικά δε με τον τρόπο διαχείρισης των κλαδεμάτων επισήμανε πως «τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων δεν θεωρούνται απορρίμματα. Τα κόβουμε και τα επαναχρησιμοποιούμε. Σαν τελευταία λύση μπορούμε να τα μαζεύουμε και να τα χρησιμοποιούμε σαν φυσικό λίπασμα. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν τα καίμε, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε ένα αστικό περιβάλλον ήδη επιβαρημένο».