matis_mikro_02.jpg
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΤΗ*

H δραματική παραδοχή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ότι “λεφτά δεν υπάρχουν” και ότι ο Δήμος έχει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ακυρώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις >>>

πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πρώην αντιδημάρχου του επί των οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι οχυρωμένος απέναντι στην κρίση.

Συγχρόνως, όμως, πέφτει στο κενό, καθώς μάλλον δεν έχει συνετίσει τη διοίκηση του, η οποία προωθεί προμήθειες με προϋπολογισμό αναντίστοιχο με το αγοραίο κόστος για:

  • ·595.000 ευρώ για τις στολές της Δημοτικής Αστυνομίας
  • ·550.000 ευρώ για την κατασκευή λεωφορειολωρίδων λίγων χιλιομέτρων

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν “μικροέξοδα”, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και δημιουργούν μεγάλη συνολική επιβάρυνση.

Παράλληλα, αυξάνονται οι πληροφορίες για σημαντική μείωση των εσόδων του δήμου, εξαιτίας της αδυναμίας πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στα βαριά πρόστιμα και πολλών νοικοκυριών να καταβάλλουν δημοτικά τέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαβεβαίωση του αντιδημάρχου αστικού σχεδιασμού, ότι ‘’λεφτά για τα έργα υπάρχουν’’, από μόνη της δεν διασφαλίζει την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Αντίθετα εντείνεται η αβεβαιότητα από την δήλωση του δημάρχου, για το ενδεχόμενο να κλείσουν οργανισμοί του δήμου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει απαντηθεί το κατά πόσο έχει υποβληθεί αίτημα για συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” και την προσήλωση -μέρους τουλάχιστον της διοίκησης- στη “φιλανθρωπική” βοήθεια, σε αντικατάσταση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του δήμου με πραγματικά δεδομένα, έτσι ώστε να είναι σαφές που θα κατευθυνθούν όσα χρήματα εξακολουθεί να έχει ο δήμος στα ταμεία του.

Συγκεκριμένα πρέπει αμέσως:

  • να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού
  • να διασφαλιστούν οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης
  • να υπάρξει συνολική διευθέτηση των οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων στο δήμο

Ο Δήμος δεν μπορεί να βαδίζει στα τυφλά!

Η εποχή της κρίσης χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο, πρόγραμμα και προτεραιότητες και όχι απλώς περισσότερα λεφτά!

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πόλη για μας!


* Ο Χρ. Μάτης είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη” και δημοσιογράφος