SIMAIA PARELASI 271012 20.jpg
Με αναφορές στην Κύπρο όλα τα μηνύματα – Συγκινητική έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον απόδημο Ελληνισμό >>>

 

Τη συνδρομή του απόδημου ελληνισμού, με στόχο της έξοδο της χώρας από την κρίση , ζητάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμα του για την 25η Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει, αναφερόμενος στους αποδήμους, η συμπόρευση και η συστράτευσή τους και η πεποίθηση ότι οι ενέργειές τους «είναι σταθερά προς την Ελλάδα, ενδυναμώνουν το λαό μας στον αγώνα για την ανόρθωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «η κρίση επισυμβαίνει, ενώ ευρύτερη αναταραχή πλήττει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ωστόσο και σε πείσμα των πρωτόγνωρων δυσκολιών, η θέση της χώρας μας παραμένει στέρεη, σε μια καίρια περιοχή όπου παλαιές παράμετροι σταθερότητας και ασφάλειας έχουν κλονιστεί ή αμφισβητούνται», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στο επίκαιρο νόημα που προσλαμβάνει υπό τις παρούσες συνθήκες η Eπανάσταση του 1821 εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας σε ένα μεγάλο, συλλογικό και ενωτικό αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην κυπριακή κρίση σημειώνει ότι «ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός: η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας».

«Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος», καταλήγει το μήνυμά του.

Βενιζέλος: Πατριωτικό είναι ό,τι προσφέρει αξιοπρέπεια

Με την κρίση που βιώνει η Κύπρος συνδέει το μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι «η εθνική μας ανεξαρτησία δοκιμάζεται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς».

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες», υπογραμμίζει ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ, «γνήσια πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει έμπρακτα τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική, χωρίς μεγαλόστομες, αλλά ανεύθυνες δημαγωγίες και φευγαλέες, αλλά επικίνδυνες ψευδαισθήσεις».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας επιβάλλει να θυμόμαστε ότι εθνικό είναι το αληθές και πως ο κρισιμότερος παράγοντας της εθνικής ισχύος είναι η ενότητα μας».

Συγκρίσεις με το χθες για τη Χρυσή Αυγή

«Το 1821 οι Έλληνες εντελώς μόνοι, σχεδόν άοπλοι και καταδικασμένοι από τις ξένες δυνάμεις γκρέμισαν μία αυτοκρατορία. Τρανή απόδειξη και διδαχή για όλους εμάς - τους Έλληνες του σήμερα, που σε τίποτα δεν είμαστε ικανοί να συγκριθούμε με τους γίγαντες εκείνης της όμορφης και σκληρής εποχής - ότι "τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες και η ελευθερία δίχως αίμα"», αναφέρει η Χρυσή Αυγή στο μήνυμά της για την 25η Μαρτίου.

ΚΚΕ: Και το 1821 δεν είχαμε εθνική ομοψυχία

«Το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία στο δίκαιο και τη νομιμότητα των παλιών τάξεων, που δεν φεύγουν μόνες τους από το προσκήνιο της ιστορίας, αλλά πρέπει να τις διώξει η λαϊκή επαναστατική πάλη». Αυτό υπογραμμίζεται στο μήνυμα του ΚΚΕ, για την 25η Μαρτίου.

Το ΚΚΕ παραλληλίζει το χθες με το σήμερα και υπογραμμίζει: «Ούτε το 1821 υπήρχε ‘εθνική ομοψυχία’. Υπήρχαν και Έλληνες που εχθρεύονταν την επανάσταση, υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, το Οθωμανικό σύστημα και την εξουσία του Σουλτάνου γιατί αντλούσαν προνόμια από αυτό».

Και η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει: «Ο λαός πρέπει να πιστέψει και σήμερα στο δίκιο και τη δύναμη της πάλης του. Να απορρίψει τους εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του να επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του εξουσία, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα μονοπώλια, για να ζήσει καλύτερα ο ίδιος και τα παιδιά του».

Δημ.Αρ.: Να δείξετε αλληλεγγύη

Να δείξει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο καλεί την Ευρώπη η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα αφορά όλη την Ευρωζώνη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε σταυροδρόμι», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ και υπογραμμίζει ότι «η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πανευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που θα εντάξει τις αναδιαρθρώσεις της οικονομίας σε μια κοινή αναπτυξιακή διαδικασία».

Καταλήγοντας δε επισημαίνει ότι «το χρέος των κρατών ή θα αντιμετωπιστεί από κοινού μέσα από την επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης ή θα πνίξει την οικονομία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υπονομεύσει το ευρωπαϊκό όραμα».