2013-03-09 14.05.20Στους διαδηλωτές προστέθηκαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές που πραγματοποιούσαν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο >>>

Μεγάλο σε όγκο και σε παλμό είναι το συλλαλητήριο το οποίο γίνεται, στη Θεσσαλονίκη, κατά της εξόρυξης χρυσού από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την αστυνομία συμμετέχουν πάνω από 12.000 άνθρωποι, ενώ οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό των διαδηλωτών σε πάνω από 20.000.

2013-03-09 14.13.43

Αυτήν την ώρα, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρίσκεται στην πλατεία Λευκού Πύργου. Στους συγκεντρωμένους μιλούν επικεφαλής των πρωτοβουλιών, για το μέλλον της περιοχής μετά την εξόρυξη του χρυσού.

2013-03-09 14.21.58

“Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο πράγμα, εδώ και χρόνια”, παραδέχτηκε ο δικηγόρος Βασίλης Τζημούρτος, συνήγορος ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για κατοχή όπλων και πυρομαχικών, που συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Ιερισσό, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη. Πρόσθεσε ότι “είναι μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία μας συμπαραστέκεται όλη η Θεσσαλονίκη. Οι Θεσσαλονικείς έχουν καταλάβει πως το μέλλον των κατοίκων της Ιερισσού και το δικό τους είναι κοινό”, κατέληξε.

2013-03-09 14.13.43

Στην πρώτη γραμμή και ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, ο… παπα-Φλέσσας, όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής. “Η κυβέρνηση κάνει πίσω για τα ορυχεία χρυσού της Θράκης. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και για τα ορυχεία των Σκουριών, που βρίσκονται σε μία περιοχή κατά πολύ ανώτερη σε οικολογική αξία, δίπλα σε ένα ζωντανό επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού, όπως η χερσόνησος του Άθω”, αναρωτήθηκε μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του FM100.

Για το ίδιο θέμα μίλησε στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρώην εισαγγελέας, Χρυσούλα Γιαταγάνα. Χαρακτήρισε “αστεία” όσα ακούγονται περί θέσεων εργασίας στην επένδυση των Σκουριών. “Με τους μπράβους, τους βοηθητικούς, θα φθάσουν τα χίλια άτομα. Σε βάθος δεκαετίας, οι υπάλληλοι της εταιρίας θα φθάσουν στα 2.100 άτομα., Να δούμε πόσες θέσεις εργασίας από τον τομέα του τουρισμού θα καταργηθούν, όταν δε θα έρχεται κανένας στη Χαλκιδική, για να πεθάνει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γιαταγάνα χαρακτήρισε “οικονομικό έγκλημα” την επένδυση στις Σκουριές και ανακοίνωσε πως, κλιμάκιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα μεταβεί, την Τετάρτη, στην Ιερισσό “για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους που ξεσηκώθηκαν”…

Η πορεία των κατοίκων της Ιερισσού ξεκίνησε από την πλατεία ΧΑΝΘ και, μέσω των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου και παραλιακής λεωφόρου Νίκης κατέληξε στην πλατεία Λευκού Πύργου, όπου βρίσκονται αυτήν την ώρα (14.50) οι διαδηλωτές.

Δείτε το βίντεο από την άφιξη των πρώτων διαδηλωτών στο Λευκό Πύργο: