No 767664Με προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ τα έξοδα της διοργάνωσης – Αυλαία στις 15 Μαρτίου >>>

 

Φώτα, κάμερα και… πάμε, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το επετειακό Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις 24 Μαρτίου, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη, όπου θα προβληθούν 196 ταινίες.

«Από αυτές, 111 είναι διεθνείς, εκ των οποίων 17 ελληνικές, 41 στο Ελληνικό Πανόραμα, 9 για το αφιέρωμα στον Πατρίτσιο Γκουσμάν, 35 για το αφιέρωμα στα 15 χρόνια του Φεστιβάλ και 16 ταινίες για παιδιά», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δ. Εϊπίδης, στη χθεσινή συνάντηση Τύπου.

Ο προϋπολογισμός είναι στις 700.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται κυρίως από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα MEDIA. «Διαφορετικά το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να υπάρξει», πρόσθεσε ο διευθυντής του, διευκρινίζοντας πως από το υπουργείο δεν υπήρχε δυνατότητα για να δοθούν αρκετά χρήματα.

Κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό είπε πως όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το 1999 ήταν μια φιλόδοξη ιδέα και πως σήμερα, 15 χρόνια μετά, έχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη. «Ήταν ένας άθλος και ειδικά εν μέσω κρίσης. Και όλο αυτό έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη του κοινού. Όμως υπάρχουν και περιθώρια για περαιτέρω εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Εϊπίδης.

Μια απουσία…

28f4xr2stiliΔεν θα δώσει τελικά το παρών ο χιλιανός ντοκιμαντερίστας Πατρίσιο Γκουσμάν που ήταν καλεσμένος του φεστιβάλ, καθώς έσπασε το πόδι του και δεν μπορεί να ταξιδέψει. Ωστόσο η τεχνολογία θα τον “φέρει διαδικτυακά” (συζήτηση μέσω skype) στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στις 21/3 (ώρες 10.30-13.00) οπότε και θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο «Από τη Μάχη της Χιλής στην Ευρώπη της κρίσης: Λάθη, διδάγματα και ελπίδες».

Και φυσικά θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα στον χιλιανό σκηνοθέτη, που θα συνοδεύεται και από μια δίγλωσση έκδοση για το έργο του.

Αφιέρωμα στα 15 χρόνια Φεστιβάλ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αφιέρωμα «15 Χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή» στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και ξεχώρισαν από την αρχή του θεσμού μέχρι και σήμερα.

Συνεχίζονται τα τμήματα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» (σε αυτό απονέμεται και ειδικό βραβείο από τη Διεθνή Αμνηστία), «Κοινωνία και Περιβάλλον» (με απονομή βραβείου από τη WWF Ελλάς), «Όψεις του κόσμου», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Μικρές Αφηγήσεις», ενώ από φέτος η ενότητα «Μουσική» μετονομάζεται σε «Μουσική και Χορός» και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που εστιάζουν και στις δυο αυτές μορφές τέχνης.

Η “Πρώτη Θέση” στην τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή και ώρα 20.30 στο Ολύμπιον με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πρώτη θέση» της Μπες Κάργκμαν που μας ξεναγεί στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου.

Η προπώληση εισιτηρίων άρχισε από χθες το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος οι ταινίες στο Ολύμπιον με ώρα έναρξης 20.30 (από 18 έως 22/3) θα προβάλλονται μέσω live streaming σε πέντε πόλεις της Ελλάδας (Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ξάνθη και Ρέθυμνο) καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου.

Επίσης οι ταινίες του αφιερώματος για τα 15 χρόνια του Φεστιβάλ θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ επιλογή ταινιών θα παρουσιαστεί σε 20 καταστήματα κράτησης.