skouries_kammena_20130218_513_355_01.jpg

Για παράνομες ενέργειες της αστυνομίας στη βόρεια Χαλκιδική έκαναν λόγο, σήμερα, οι επτά δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των ενεχόμενων, σύμφωνα με την αστυνομία, σε επεισόδια στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», στη Χαλκιδική. >>>

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αστυνομία προσάγει παράνομα κατοίκους χωριών της βόρειας Χαλκιδικής και τους αναγκάζει, με την απειλή ότι θα σχηματίσει σε βάρος τους δικογραφία για απείθεια, να δώσουν γενετικό υλικό. Όπως υποστήριξαν, με τον τρόπο αυτό η αστυνομία σχηματίζει τράπεζα γενετικού υλικού, για να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον, σε βάρος τους.

Πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι προσαγωγές γίνονται ανά πάσα στιγμή, οι προσαχθέντες κρατούνται σε υπόγεια γραφεία για πέντε και έξι ώρες κι όλα αυτά, χωρίς να ενημερώνονται τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Στη συνέντευξη παρέστη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, ο οποίος τόνισε πως, ο Σύλλογος θα υποστηρίξει κάθε έγγραφη καταγγελία δικηγόρων, για την υπόθεση αυτή.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μανόλης Λαμτζίδης, χαρακτήρισε «πρώην φίλο» του τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και τον κατηγόρησε ότι δεν παρενέβη όταν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ουσιαστικά ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να επισπεύσει αποφάσεις του για το θέμα των Σκουριών.

Καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Οι πρακτικές που ακολουθούν η αστυνομία και η κυβέρνηση στην περίπτωση των Σκουριών, ξεπερνούν τα όρια», δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου στη Χαλκιδική, Κώστας Γκοντίνος.

Ο κ. Γκοντίνος χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στη Βόρεια Χαλκιδική και κατήγγειλε πως οι προσαχθέντες κρατούνται ακόμη και για δέκα ώρες, χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Έκανε, δε, λόγο, για 50 προσαγωγές το τελευταίο χρονικό διάσστημα. «Αυτές είναι προσπάθειες τρομοκράτησης της κοινωνίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για τα επεισόδια στο εργοτάξιο των Σκουριών τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Εντωικό Κοινωνικό Μέτωπο ήταν «η πρώτη πολιτική δύναμη που έβγαλε ανακοίνωση ότι η ενέργεια αυτή στρέφονταν ενάντια στο κοινωνικό κίνημα». Πρόσθεσε πως «η προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι πέρα και πέρα απαράδεκτη» κι αναρωτήθηκε «για ποιον λόγο γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί ένα άσχημο γεγονός με τον ΣΥΡΙΖΑ»;

Σύμφωνα με τον κ. Γκοντίνο «δεν είναι επένδυση αυτό που γίνεται στις Σκουριές. Ο πρωθυπουργός, όταν μιλά για επένδυση ψεύδεται, όπως κι όλοι όσοι επικαλούνται τέτοια επενδυτικά μοντέλα». Έκανε, επίσης, λόγο για οικονομικό σκάνδαλο, αφού δόθηκαν για εκμετάλλευση, αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ, οικόπεδα έκτασης 2.500 στρεμμάτων, εργοστασιακές εγκαταστάσεις 32.000 τετραγωνικών μέτρων και 310 εργατικές κατοικίες, σε μια εταιρία «που ιδρύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2003, με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έφθασε τις 400.000 ευρώ σε δυο μέρες και τώρα βρίσκεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ».

Για την οικολογική πλευρά της υπόθεσης υποστήριξε ότι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλο, αφού θα εκπέμπονται 3.000 τόνοι σκόνης την ώρα, σε μια περιοχή κοντινή στα μελίσσια της Αρναίας, ενώ η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί 480 κυβικά νερό την ώρα για να γίνεται η επεξεργασία του χρυσού, ποσότητα που φθάνει για να ξεδιψάσει όλη η Χαλκιδική, για μήνες.