diamartyria_agroton_nikaia_20130205_01.jpg

Κρίσιμη για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων θα είναι η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών. >>>

Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής στον Πλαταμώνα, οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στα μπλόκα και καλούν στο πλευρό τους και άλλες κοινωνικές ομάδες. Αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ανοικτό, με το Πανελλήνιο Συντονιστικό τους Όργανο να χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τις παροχές, που τους δίνονται.

Τα μπλόκα αυτή τη στιγμή είναι

  • στα Πράσινα Φανάρια της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας,
  • στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης,
  • στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών –Προμαχώνα,
  • στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών – Καβάλας και
  • έξω από το Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως,
  • στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας -Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας,
  • στη Μαυρολέκη και
  • στη διασταύρωση Κοκινογείων με ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.
  • 'Ενα μπλόκο υπάρχει, επίσης, και έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και
  • στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Το κλείσιμο δρόμων για μια ώρα κάθε μέρα μέχρι και τη Δευτέρα αποφάσισαν οι αγρότες της Καβάλας και της Δράμας, ταυτιζόμενοι με τις αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων της πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος που συγκεντρώθηκαν προχθές στον Πλαταμώνα Πιερίας. Χθες διέκοψαν για μια ώρα την κυκλοφορία στα μπλόκα της Χρυσούπολης και της Λυδίας, πραγματοποιώντας γενικές συνελεύσεις στα οδοστρώματα. Να σημειωθεί ότι για να κλείσουν τα μπλόκα δε χρησιμοποιούν τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, αλλά μόνον τη φυσική τους παρουσία.

Τι ζητούν οι αγρότες

«Ζητάμε το δικαίωμά μας να καλλιεργήσουμε τη γη. Ζητάμε χρήματα της περσινής μας καλλιέργειας, για να αγοράσουμε σπόρους και λιπάσματα για την εφετινή παραγωγή», δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, το μέλος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ρίζος Μαρούδας, που συμμετείχε στην χθεσινή πορεία της Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από το μπλόκο της Νίκαιας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητούν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Εκτιμούν ότι από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων που συνάντησαν, εισέπραξαν γενικολογίες και θέλουν, από τον πρωθυπουργό, συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

«Χρειάζονται άμεσες λύσεις σε τέσσερα από τα αιτήματά μας» δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 Και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο Θεόδωρος Μέλας, εκρπόσωπος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των αγροτών στον Πλαταμώνα, την Παρασκευή. «Θέλουμε την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από τα εισοδήματα του 2013 κι όχι του 2012, ισχύ βιβλίων εσόδων – εξόδων από το φορολογικό έτος 2014 και πραγματική ρύθμιση των δανείων της Αγροτικής Τράπεζας», είπε.

Χαρακτήρισε το αίτημα της ρύθμισης των χρεών «ζήτημα ζωής και θανάτου», δήλωσε ανικανοποίητος από τα λόγια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υποστήριξε ότι ο κ. Τσαυτάρης δε δεσμεύτηκε και τόνισε: «Στο θέμα των δανείων η πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες. Θα χαθούν ολόκληρες περιοχές, επειδή είναι υποθηκευμένες κι εμείς θα καθόμαστε και θα βλέπουμε»…

Χαρακόπουλος: Ανοίξτε τους δρόμους

«Να αποχωρήσουν από τους δρόμους, παρ' ότι έχουν τα δίκια τους» και «να συνειδητοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας», κάλεσε τους αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος, από τα περίπτερα της Zootechnia την οποία επισκέφθηκε χθες, είπε πως οι αγρότες «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα βρίσκεται στο ‘καλαπόδι” του μνημονίου και τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα».

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε «διαπραγματευτική επιτυχία» την εξασφάλιση από την κυβέρνηση, για τη χώρα μας, στη σύνοδο των Βρυξελλών, των πόρων, ύψους 18,3 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-20.