Καθησυχαστική απέναντι στις διεθνείς αγορές η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εμφανίστηκε καθησυχαστική και σίγουρη πως επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων, καθώς το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Προέχει να δοθεί προσοχή στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, που αντιστοιχούν στο 20% του σλοβενικού ΑΕΠ..
Στόχος των ενεργειών της νέας πρωθυπουργού είναι να κατευνάσουν την αγωνία των αγορών, αλλά και των επενδυτών στη χώρα. Σαν πρωταρχικές προτεραιότητες της κυβέρνησής της έθεσε την αναμόρφωση των τραπεζών, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με τρόπο, που δεν θα περιοριστεί η ανάπτυξη και η καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Κατά την άποψή της αυτοί οι τέσσερις πυλώνες θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της Σλοβενίας στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Σλοβενίας δείχνουν μια κάμψη στην οικονομία της χώρας το 2012 της τάξης του 2,3%.
Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε, όπως επίσης και η εγχώρια κατανάλωση, η υλοποίηση επενδύσεων και οι εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας.
Επίσης, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αυξημένη κατά 0,4% έναντι του γ' τριμήνου του περασμένου έτους. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 97.000 άτομα.