Συμφωνία Χατζηδάκη με τράπεζες για τους υπερχρεωμένους

Βρέθηκε λύση για τους υπερχρεωμένους; >>>
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα για την αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων καταναλωτών-νοικοκυριών, με σκοπό να κατατεθεί το νέο σχέδιο νόμου στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου, και να πεισθεί η τρόικα ότι οι ρυθμίσεις δεν θα επιβαρύνουν τις Τράπεζες. Oι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν στην πληρωμή μόνο των τόκων για τα επόμενα 4 χρόνια, για δανειολήπτες που έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους την τελευταία τριετία, δεν έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ και η υποθήκη της πρώτης κατοικίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες βράδυ (Τετάρτη) ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναζητείται τρόπος ρύθμισης που να μην έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και παράλληλα να μην υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των κονδυλίων της επανακεφαλαιοποίησης.

«Δεν έχουμε καμία απάντηση από την Τρόικα», ανέφεραν μετά τη συνάντηση πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να αποτύχουμε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρούμε λύση».

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, οι επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συνεχίζονται για να δημιουργηθεί μια επιχειρηματολογία που θα διευκολύνει τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της τακτική.

Επί της ουσίας, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει τη γραμμή άμυνάς της έναντι των ενστάσεων της Τρόικας, με στόχο να υπάρξει ένα ισοζύγιο το οποίο δεν θα επιβαρύνει τις Τράπεζες.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συζήτησε με τα στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, εκτός από το θέμα των δανείων, και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, το ΕΤΕΑΝ αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης των αυτοκινητόδρομων.

Ειδικότερα για τα κεφάλαια κίνησης του ΕΤΕΑΝ όπως διαβάζουμε στο ΑΜΠΕ υπάρχει δέσμευση ότι οι τράπεζες θα τα τρέξουν, ενώ για το «Jeremie» τέθηκε το θέμα πως μπορούν να μεταφερθούν και να αξιοποιηθούν πόροι.

Σχόλια