lhsteia_velbendos_20130205_01.jpg
Τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε για την κακοποίηση των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στη Κοζάνη έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ. >>>

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Παναγιώτης Στάθης, οι τραυματισμοί προέκυψαν από συμπλοκή των τεσσάρων με άνδρες της Αστυνομίας, κατά τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, αντίσταση κατά τη σύλληψή τους προέβαλαν τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες. Ο τέταρτος συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση και δεν έφερε κακώσεις. Επίσης, ο κ. Στάθης υποστήριξε ότι ο 20χρονος συλληφθείς μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Βέροιας, εξετάστηκε από ιατρούς και «η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται σε εμπεριστατωμένη ιατρική γνωμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, ο απαχθείς ιατρός δηλώνει ότι δεν αντιλήφθηκε με ποιο τρόπο εξήλθαν από το φορτηγάκι οι τέσσερις νεαροί. «Η μαρτυρία του, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και του ρόλου του -συγκινησιακό στρες, κατάσταση αιχμαλωσίας- εκτιμάται ως ειλικρινής» είπε ο κ. Στάθης.

Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερα ερωτήματα -αντί για απαντήσεις- προκαλεί, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πόρισμα της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες περί βασανισμού των τριών εκ των συλληφθέντων από τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται «πόσο αξιόπιστη είναι μια έρευνα όταν ο ερευνών και ο ερευνώμενος ταυτίζονται», «πώς είναι δυνατόν κατά την πάλη να μην τραυματίζονται οι αστυνομικοί, ενώ οι συλληφθέντες να εμφανίζουν βαριές κακώσεις», αν επιβεβαιώνονται από ιατροδικαστικά ευρήματα οι καταθέσεις των αστυνομικών και «πώς μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η έρευνα της ΕΛΑΣ, όταν ο Μάρεκ Μαρζίνσκι, υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνησίας, μιλά για κουλτούρα ατιμωρησίας στην Ελληνική Αστυνομία».

Κατηγορίες από την κυβέρνηση

Για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και απρέπεια κατηγορεί η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί απολογηθεί για τον χαρακτηρισμό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ως νεοναζί και των αστυνομικών ως βασανιστών.