Περίπου 2.800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πιθανό να φορολογηθούν από φέτος με τον ενιαίο φόρο ακινήτων αν τελικά ισχύσει το σενάριο που κάνει λόγο για αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ατομικής ακίνητης περιουσίας. >>>
Συνολικά ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα επιβαρύνονται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων αν τελικά δεν ισχύσει κανένα αφορολόγητο ανέρχεται σε 5.569.000. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ διαθέτουν 2.769.000 άτομα, ενώ 1.356.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με Τα Νέα στα παραπάνω όρια περιουσιών δεν έχουν συμπεριληφθεί τα εκτός σχεδίου ακίνητα καθώς ποτέ δεν έχει γίνει υπολογισμός για αυτές τις περιουσίες.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκοτόπια κτλ.) θα φορολογηθούν με διαφορετική κλίμακα από αυτήν που θα εφαρμοστεί στα εντός σχεδίου ακίνητα.

Ωστόσο στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα φορολογηθούν τα εντός σχεδίου ακίνητα αλλά και για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι δεν σχεδιάζεται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος στα ακίνητα, καθώς ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες, δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι:

1) Αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου.

2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.