papageorgopoulos_lemousias_01.jpg

ΑΝΑΜΕΩΜΕΝΟ

Την πρότασή του κατέθεσε, σήμερα, ο εισαγγελέας της έδρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Χαλντούπης, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στα ταμεία του κεντρικού δήμου. >>>

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κηρυχθούν ένοχοι ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση. Ειδικά για τον πρώην γενικό γραμματέα προτείνει -επιπλέον- την ενοχή του για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία. Για τον κ. Παπαγεωργόπουλο προτείνει την ενοχή του για ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία, κάνοντας λόγο για «σπάνια διάταξη».

Οι κατηγορίες συνδυάζονται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.

Εισηγήθηκε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η δικογραφία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα 'βρώμικου' χρήματος) προς άσκηση νέας ποινικής δίωξης.

Σε ό,τι αφορά τον «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ανανέωση 16.45

Επιπλέον εισηγήθηκε την ενοχή των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, Θωμά Γκόλα και Γιώργου Γκαϊτατζή, για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία. Να σημειωθεί ότι, χθες, σε βάρος του κ. Γκαϊτατζή εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για νομιμοποίηση εξόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς βρέθηκε σε τραπεζικό του λογαριασμό το ποσόν των 55.000 ευρώ, το οποίο δεν ήταν δυνατό να δικαιολογήσει.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών των αντιδημάρχων Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, Θόδωρου Αθανάσαρου και Αναστάσιου Γερογιάννη καθώς και την απαλλαγή και των υπόλοιπων κατηγορούμενων.

 

Ανανέωση 13.51

Για τον πρώην δήμαρχο, ο εισαγγελέας είπε ότι είναι αδιανόητο να μη γνώριζε ο δήμαρχος για τον διαχειριστή της Ταμειακής Διεύθυνσης. «Ήξερε για τα νυχτερινά μαγαζιά και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχθηκε να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας. Προέτρεψε το Λεμούσια να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα με διαδικασία που να προσδίδει νομιμοφάνεια. Ο Παπαγεωργόπουλος φοβούμενός να κάνει παράνομη συναλλαγή ενήργησε δια του Λεμούσια», τόνισε ο εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, παρατήρησε: «Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. 'Ανθρωπος με χαμηλά προσόντα. Δεν γινόταν τίποτα αν δεν περνούσες από τον πάγκο του, όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Δεν χωράει αμφιβολία ότι γνώριζε το Σαξώνη. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ροή και στις αναλήψεις μετρητών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο πρώην ταμίας».

Για τον Π. Σαξώνη, που είναι ο μόνος που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να δράσει επί τόσα χρόνια χωρίς άνωθεν εντολές».

Ανανέωση 13.35

Την απαλλαγή των αντιδημάρχων Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, Θόδωρου Αθανάσαρου και Αναστάσιου Γερογιάννη πρότεινε ο Εισαγγελέας της έδρας.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους πρότεινε επίσης να απαλλαγούν από τις κατηγορίες.

Περίπου 70 μάρτυρες κατέθεσαν στη δίκη που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Η δίκη συνεχίστηκε με την αγόρευση ενός εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και θα συνεχιστεί αύριο.