Λίγο η ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων (ω, άνδρες… Θεσσαλονικείς!), λίγο η αναγκαστική συνένωση τμημάτων, το ΑΠΘ ετοιμάζει τις προτάσεις του για το περίφημο σχέδιο “Αθηνά”, τον… Καλλικράτη των ΑΕΙ, όπως το ονόμασαν. Γι αυτό φέρνει στη Θεσσαλονίκη διακεκριμένο καθηγητή από το Κέιμπριτζ, που τυγχάνει πρόεδρος του Συμβουλίου. >>>

 

Ο λόγος για ον Ρίτσαρντ Χάντερ, ο οποίος θα έχει, από Δευτέρα, τον πρώτο γύρο επαφών με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, καθώς φθάνει στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Λίνας Κοΐνά στον Αγγελιοφόρο, η έγκριση προτάσεων για το σχέδιο «Αθηνά», που αφορά την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, και του προϋπολογισμού του ΑΠΘ για το 2013 βρίσκονται «ψηλά» στη λίστα των προτεραιοτήτων του Συμβουλίου του ιδρύματος μόλις εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη διορισμού του από τον υπουργό Παιδείας. Ήδη, μετά την εκλογή του, το Συμβούλιο συνεδριάζει ατύπως μία φορά κάθε εβδομάδα, με τη συμμετοχή και των εξωτερικών μελών - μέσω του συστήματος της τηλεδιάσκεψης -, ώστε να ενημερώνεται και να προετοιμάζεται εν όψει της ανάληψης των αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Χάντερ μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη θα έχει συναντήσεις από τη Δευτέρα με τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο, τους αντιπρυτάνεις και τους επικεφαλής των διευθύνσεων του ΑΠΘ (Οικονομικών, Τεχνικών, Διοικητικών Υπηρεσιών κ.λπ.), οι οποίοι θα ενημερώσουν τα μέλη του Συμβουλίου για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου τη Δευτέρα θα χρησιμοποιηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεδιάσκεψης για τη συμμετοχή των υπόλοιπων εξωτερικών μελών του οργάνου, τα οποία αναμένεται να αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης.

Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, ο Ρίτσαρντ Χάντερ και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Συγκλήτου.

Με τη διαπιστωτική πράξη θα αρχίσουν να “τρέχουν” μια σειρά από ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, οι συγχωνεύσεις τμημάτων, η έγκριση του προϋπολογισμού του ΑΠΘ για το 2013 (με τον οποίο συνδέονται και οι εργολαβίες), του Εσωτερικού Κανονισμού και του Οργανισμού του Αριστοτελείου.

Για την εξεύρεση πόρων, το ΑΠΘ μελετά την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη βιομηχανία, την αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου, την ανάπτυξη μεταπτυχιακών στην αγγλική γλώσσα, τη συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια με απώτερη επιδίωξη την ίδρυση παραρτημάτων του ΑΠΘ εκτός συνόρων.