arxaiokapilia_20111006_03.JPG

Βαρύτατες ποινές επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε τέσσερις αρχαιοκάπηλους, στην κατοχή των οποίων είχε βρεθεί θησαυρός, ανεκτίμητης αξίας, της αρχαίας Μακεδονίας. >>>

 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πέρσι τον Οκτώβριο έπειτα από αστυνομική επιχείρηση έξω από το χωριό Γερακαρού της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, τα αρχαία αντικείμενα είχαν παρουσιαστεί στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε ειδική εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

arxaiokapilia_20111006_02.JPG
Βρέθηκαν περισσότερα από  70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, από τμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, μεταξύ των ευρημάτων υπήρχε και τμήμα ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος!
Τα αντικείμενα βρέθηκαν στα σπίτια των δύο συλληφθέντων: Ενός μπράβου σε νυχτερινά κέντρα, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν τέσσερα χρόνια στην Ασπροβάλτα κι ενός φίλου του, επίσης γνωστού της Ασφάλειας, αφού κι αυτός είχε περάσει από το κτίριο της ΓΑΔΘ, για περιπτώσεις ναρκωτικών και ληστείες. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν πως ο πρώτος από τους συλληφθέντες είχε για… χόμπι την αρχαιοκαπηλία, ενώ έδειχνε ιδιαίτερη αδυναμία σε παλιά αντικείμενα.
arxaiokapilia_20111006_01.JPG
Όλα τα αντικείμενα προέρχονται από αρχαιολογικές περιοχές της Πέλλας, αλλά αποφασίστηκε να μη δοθούν στο εκεί μουσείο (αν και θεωρείται από τα πιο πλούσια σε ευρήματα, παρά το ότι είναι μικρό σε μέγεθος), αλλά να “κατέβουν” στην Αθήνα, όπου στήθηκε μια μίνι φιέστα υποδοχής τους, στην οποία πήρε μέρος ακόμη και ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου!
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης από 16 χρόνια έως ισόβια. Η ποινή των ισόβιων δεσμών επιβλήθηκε σε δύο εκ των κατηγορουμένων. Όλοι τους κρίθηκαν ένοχοι, μεταξύ άλλων, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης αρχαίων μνημείων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Στους δύο που «έσπασαν» τα ισόβια και επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 16 και 20 ετών αναγνωρίστηκαν κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του πρότερου έντιμου βίου.
Τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, επρόκειτο να πουληθούν σε υποψήφιο αγοραστή έναντι ποσού που άγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ.