ergolabikoi_diki_20121203_01.jpg
Την δική τους απάντηση σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο ΑΠΘ δίνουν οι εργαζόμενοι του Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας. >>>
Με βάση την ανακοίνωση τους, φαίνεται πως η συνάντηση που είχαν με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο την Τετάρτη στην Εισαγγελία, δεν πήγε και τόσο καλά, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους:
«Η Εισαγγελία, αφού διαβεβαίωσε ότι ‘ο νόμος θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, πάση θυσία’, πρότεινε την συνάντηση όλων των πλευρών. Στη συνάντηση αυτή, η πρυτανεία συνέχισε την ίδια απαράδεκτη τακτική της, δηλώνοντας: Ότι δεν κάλεσε αυτή την Αστυνομία να επέμβει στο χώρο του ΑΠΘ. Δήθεν η προσφυγή της στην δικαιοσύνη ‘είχε σαν σκοπό μια συμφιλιωτική συνάντηση ανάλογη μ’ αυτή που έγινε’».
Οι εργολαβικοί, συνεχίζουν κάνοντας λόγο για… παρεξήγηση των προθέσεων της Πρυτανείας από την εισαγγελία και την αστυνομία: «Προφανώς, εισαγγελία και αστυνομία, ‘παρεξήγησαν’ την Πρυτανεία και από λάθος πιάστηκαν και καταδικάστηκαν 11 απολυμένοι. Παροιμιώδης έλλειψη θάρρους και παρρησίας, χοντρή κοροϊδία. Η Πρυτανεία το δήλωσε καθαρά: Αν οι εργαζόμενοι είχαν δεχτεί εδώ και καιρό την πρότασή της για μείωση των μισθών τους στο επίπεδο της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας (ΓΣΕΕ), δηλ. πάνω από 30%, τίποτα δεν θα είχε συμβεί (εκτός του ότι οι συνάδελφοι δεν θα μπορούσαν πια να ζήσουν)», αναφέρουν.
«Την αποκλειστική ευθύνη για τη ‘βρωμιά’ στο ΑΠΘ την έχει η Πρυτανεία»
Τα παράπονα του σωματείου όμως δεν τελειώνουν εδώ καθώς σύμφωνα με τους ίδιους οι 370 καθαριστές του ΑΠΘ έχουν απολυθεί «καθώς η Πρυτανεία δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τον εργολάβο. Όχι για να διώξει τον εργολάβο αλλά για να τιμωρήσει τους εργαζόμενους που δεν δέχονταν μειώσεις μισθών. Ήδη δηλώθηκε από τη Πρυτανεία η πρόθεση της να πάει σε νέο διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου όπου η σύμβαση θα προβλέπει την μείωση των μισθών των εργαζόμενων στα 586 ευρώ. Άθλια μεθόδευση. Πάντως, από τη μέρα απόλυσης όλων των καθαριστών, την αποκλειστική ευθύνη για τη ‘βρωμιά’ στο ΑΠΘ δεν την έχουν οι απολυμένοι (που τους απαγορεύτηκε να εργαστούν) αλλά η Πρυτανεία. Όποιος ‘ανησυχεί’ για τη κατάσταση αυτή, ας προσφύγει εναντίον της. Επίσης η Πρυτανεία δεν δεσμεύεται ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τα βέλη του σωματείου, όμως, στρέφονται και κατά του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου εργολαβικών, λέγοντας πως μετά τη συνάντηση στην Εισαγγελία «ακούσαμε, τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου εργολαβικών του ΑΠΘ, να δηλώνει στα κανάλια ότι ‘ποτέ δεν αρνήθηκε τη μείωση μισθών’. Δηλαδή, κάναμε 70 μέρες απεργία για να μειωθούν οι μισθοί και να απολυθούν 370 από μας; Δυστυχώς δικαιώθηκε η ανησυχία μας όταν από τις πρώτες μέρες της απεργίας είδαμε τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου να ‘μπαίνει επικεφαλής του αγώνα’, όταν ο ίδιος πρωτοστάτησε στη δημιουργία εργοδοτικού σωματείου στην εταιρία ISS, (μετά από σχετική προειδοποίηση της εταιρίας ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας, πριν 3 χρόνια). Το σωματείο αυτό υπέγραψε μείωση μισθών πάνω από 15%. Τελικά, η ίδια δουλειά πάει να γίνει στο Πανεπιστήμιο. Η επιτροπή που αποφασίστηκε να στηθεί για να λύσει το πρόβλημα, μακάρι να βγάλει άκρη. Όμως αν κρίνουμε από ανάλογες επιτροπές στο παρελθόν… ‘ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι’».