Η μάχη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δόθηκε στο κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό καθώς Σαμαράς και Τσίπρας με σαφέστατο τρόπο περιέγραψαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Η πολιτική αντιπαράθεση παίρνει πλέον και ιδεολογικά χαρακτηριστικά με τον Πρωθυπουργό να υπερασπίζεται την τρικομματική κυβέρνηση κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για μία «αστική, λαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα» και τον Αλέξη Τσίπρα να προκαλεί αίσθηση με την προειδοποίηση προς τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά να μην προχωρήσουν άλλο στο θέμα των δεσμεύσεων της χώρας μας προκειμένου να προλάβουν τις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της ψήφισης των μέτρων και του προϋπολογισμού αλλά και στη γενικότερη κινητικότητα που επικρατεί στα κόμματα και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μία προσπάθεια να πείσουν το κοινό τους,εντός αλλά κυρίως εκτός συνόρων, ότι αποτελούν και θα αποτελούν τους βασικούς συνομιλητές των εταίρων και δανειστών.

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας για «επανάσταση» που εν πολλοίς έγινε με τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης, την οποία υπερασπίστηκε με πάθος και ο κ. Τσίπρας, με την προσδοκία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ένα ακόμη κομμάτι από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση κυβέρνησης με αριστερή κατεύθυνση και με ραχοκοκαλιά το κόμμα του.

Με τη χθεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεύρυνε ακόμη περισσότερο το μέτωπο έντασης που έχει με το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ δείχνοντας σαφώς ότι αναζητά συμμάχους στο Νότο –άρα και στον τεχνοκράτη Μόντι –και όχι στις κυβερνήσεις που ελέγχονται από τους ομοτράπεζους του Αντώνη Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Παράλληλα, επιχείρησε να «κάψει» τις όποιες σκέψεις κάνει ο Πρωθυπουργός για ανασχηματισμό και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με την αξιοποίηση προσώπων από όλο το πολιτικό φάσμα που πιστεύουν στην υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως της κομματικής τους προέλευσης και ταυτότητας μιλώντας συνολικά για τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης και το τέλος που θα σημάνει για αυτήν την περίοδο η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε με… Λένιν και τη ρήση του «κάποτε περνάνε δεκαετίες χωρίς να γίνεται τίποτε. Και ξαφνικά γίνονται τα πάντα μέσα σε λίγες μέρες» ενώ προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει όχι το «νέο και άφθαρτο» αλλά τη «συνέχεια ενός κράτους συντεχνιών που απορρίπτεται από την κοινωνία» χωρίς,ωστόσο, πλέον να μπορεί να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των συντεχνιών που οργανώθηκαν και γιγάντωσαν από το ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στην Κουμουνδούρου…

Μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση, καθίσταται σαφές ότι η μάχη προσωπικά του κ. Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι πολυεπίπεδη και θα αφορά συνολικά τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο που αναμένονται ραγδαίες μετά την εκταμίευση της δόσης και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε μία φάση ηρεμίας και σταδιακής ανάκαμψης.

Όπως γνωρίζουν στο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου, όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας καθώς τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν εμφανιστεί σχεδόν βέβαιοι για τις προβλέψεις τους ως προς την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και τη συνολικότερη αντιμετώπιση που θα έχει το ελληνικό πρόβλημα του χρέους στους κόλπους της ευρωζώνης.