«Συναυλία Λόγιας μουσικής της Πόλης και μουσικής των σούφι» θα δοθεί σήμερα, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. >>>


Όπως διαβάζουμε στο κείμενο του Βασίλη Ρωμανού που έχει δημοσιευτεί στο http://www.artic.gr, η μουσική των δερβίσηδων Μεβλεβί και οι αέρινες περιστρεφόμενες κινήσεις τους θα προσπαθήσουν να εξαγνίσουν την ψυχή μας, μυώντας μας σε μια χορευτική ιεροτελεστία αιώνων. Ακολουθώντας τους φυσικούς συμπαντικούς νόμους της αέναης κίνησης των πλανητών, ακολουθούν την κυκλική πορεία στην οποία ο δερβίσης συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις / οντότητες που τον περιστοιχίζουν. Ο περιστρεφόμενος Δερβίσης στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του και γίνεται ένα με την αρμονία της φύσης, του μεγαλείου, της περιβάλλουσας Δημιουργίας γενικότερα. 

Οι Δερβίσηδες Μεβλεβί είναι ένα Σουφικό Τάγμα και με τον όρο Σούφι εννοούμε τις πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πιστεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού. Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το ασκητικό στοιχείο του μυστικισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ασκητισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό στάδιο για την επίτευξη της πνευματικής ζωής. Μετέπειτα ο μυστικισμός πήρε την θέση του ασκητισμού ως στόχος και επιδίωξη. 

Μπορούμε να διακρίνουμε, στην φιλοσοφική τους προσέγγιση για τη Ζωή και το Θείο, ότι οι κοινότητες των Σούφι επηρεάστηκαν άμεσα από τις αρχαιότερες παραδόσεις και φιλοσοφίες της Ανατολής και της της Μεσογείου, όπως ο Νεοπλατωνισμός, ο Γνωστικισμός, ο Χριστιανισμός και ο Βουδισμός. Όλες αυτές οι διδασκαλίες έπαιξαν το ρόλο τους στην τελική διαμόρφωση της σουφικής διδασκαλίας, αφού σύμφωνα με τους Σούφι όλες οι Παραδόσεις οδηγούν στην μια και μόνη αλήθεια.

Κάποιοι από τους στίχους λένε:

Έλα έλα όποιος κι αν είσαι, περιπλανώμενος, ειδωλολάτρης, πυρολάτρης,
Έλα ακόμη κι αν έσπασες χιλιάδες φορές τους όρκους σου,
Έλα και πάλι έλα, τo δικό μας καραβάνι δεν είναι καραβάνι της απόγνωσης.


Συμμετέχουν οι: Ömer Erdoğdular (νέυ), Görkem Ö. Saoulis (κανονάκι), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Y. Barış Bal (tanbur), Παναγιώτης Νεοχωρίτης (φωνή).

Η συναυλία διοργανώνεται από το Εργαστήρι Τεχνών και Πολιτισμού Nefes. Γενική είσοδος: με εισιτήριο των 10 ευρώ.