stournaras4Ανέβηκαν οι τόνοι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. >>>

Δικαιολογώντας την απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν ώστε η χώρα να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.

Τελικά, οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ψήφισαν «ναι» για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσεάς Βουδούρης αποχώρησε από τη Επιτροπή και ζήτησε να καταγραφεί η κίνησή του αυτή στα πρακτικά.

Πάντως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπέζας αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών «μεγάλο θράσος» και χαρακτήρισε την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας και νομίζαμε ότι είχαν περάσει».

Η παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε με τη σειρά της την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, ο οποίοι παρατήρησαν πως δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες φράσεις στο κοινοβούλιο.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. «Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε, οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.

Βολές για τη διαδικασία του κατεπείγοντας εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, επισημαίνοντας ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος έκανε λόγο για επαίσχυντα άρθρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το νομοσχέδιο και έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει το κόμμα του και ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο «νεκροθάφτης» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».

Στη Δημοκρατική Αριστερά απευθύνθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ειδική επιτροπή της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου.

«Όποιος δει ψύχραιμα το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για να σταθεί στα εργασιακά και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα μιλάμε την επόμενη ημέρα για εργασιακά θέματα διότι δεν θα υπάρχει δουλειά, ενώ πρόσθεσε ότι οι διατάξεις που περιελήφθησαν είναι «ουρά» από το προηγούμενο Μνημόνιο. Ταυτόχρονα έσπευσε να υποστηρίξει ότι με την επιμονή της κυβέρνησης απετράπησαν αλλαγές όπως το ζήτημα της κατοχύρωσης των τριετιών και της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, διαβεβαίωσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η παραμονή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μέχρι το 2016 και ότι στην ουσία θα αποτελέσει δίχτυ ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Για την ίδια περίοδο είπε πως είναι βέβαιο ότι δεν θα θιγεί το 40ωρο.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ο υπουργός είπε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, μπορεί να συμφωνούν σε επιπλέον αυξήσεις.

Εγκρίθηκε χθες, από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2013. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, είναι ένα πρόγραμμα επαρκές ποσοτικά που στοχεύει στην άριστη ποιότητα των έργων.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε πως η διοίκηση του δήμου θα επιμείνει στη βιώσιμη Κινητικότητα, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την ανάπτυξη πεζοδρομήσεων στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Συνολικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2013, του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο ύψος των 41.216.792,09 ευρώ, δηλαδή παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 12,5 εκ. ευρώ ή κατά 45,20 %, σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 (το ύψος του οποίου ανερχόταν στα 28.386.883,06 ευρώ). Η αύξηση οφείλεται στο σημαντικό βαθμό απορρόφησης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Από το σύνολο των κονδυλίων του Τεχνικού Προγράμματος το ποσό των 32.221.792,04 ευρώ αφορά συνεχιζόμενα έργα, μελέτες και δράσεις και το ποσό των 8.995.000 ευρώ αφορά νέες ενδείξεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουράκης, το τελικό ποσό του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου υπερβαίνει τα 63 εκατομμύρια ευρώ αν προστεθούν και τα έργα που αθροιστικά φτάνουν τα 22.307.000 ευρώ και έχουν λάβει κατ’ αρχήν έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το Πράσινο Ταμείο.