Απουσία του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, έγινε, χθες βράδυ, η έναρξη του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Και, μπορεί η τελετή έναρξης να ήταν λιτή -αλλά ενδιαφέρουσα- όμως η απουσία του υπουργού δύο πράγματα μπορεί να σημαίνουν: Ή ότι αδιαφορεί για τον κινηματογράφο, ή ότι προσπαθούσε να αποφύγει τις... κακοτοπιές. >>>

Είναι γνωστό, άλλωστε, τι συνέβη παλαιότερα, με τον τότε υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, όταν ομάδα νεαρών τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την αίθουσα.

Όσον αφορά τη λιτή τελετή, τη μουσική νότα στη βραδιά έδωσε εισαγωγικά το μουσικό σχήμα Milky Lady & The Cookies σε σουίνγκ ρυθμούς. Συνόδευσε χορευτικά η ομάδα Jitterbugs.



«Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε το φεστιβάλ κινηματογράφου και η τέχνη γενικότερα μας δείχνει το τον τρόπο να υπερβούμε την κρίση. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία . Η τέχνη δεν μιλά με οικονομικές αξίες αλλά με αισθητικές" τόνισε στον χαιρετισμό του που αναγνώστηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ.Κώστας Τζαβάρας.



"Το 70% του προϋπολογισμού του φεστιβάλ προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας" τόνισε στη δική του εισαγωγική ομιλία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβαλ Δημήτρης Ειπίδης.

"Ο πολιτισμός είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να διεκδικήσουμε την αυτονομία του Φεστιβάλ.



Στην ολιγόλεπτη τελετή έναρξης παρών ήταν και ο ελληνας κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς, ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινία έναρξης με τίτλο «Holy Motors» του γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ / Leos Carax.

Tο μεσημέρι σήμερα θα πραγματοποιηθούν παρουσία του διεθνούς σκηνοθέτη Κώστα Γαβρα τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.