Ανακοινώσεις και δηλώσεις που συζητήθηκαν πολύ και προκάλεσαν ποικίλα σχόλια έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. >>>
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουτάρης έκανε αυστηρή διόρθωση στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, σχετικά με τη δήλωση του κ. Καράογλου ότι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 25-26-27 Οκτωβρίου θα έχουν μηδενικό κόστος για το υπουργείο, καθώς όλα τα έξοδα καλύπτονται από δωρεές.

Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για ηλιθιότητες και τόνισε ότι το «ότι βρέθηκαν χορηγοί δεν σημαίνει ότι οι εκδηλώσεις δεν κοστίζουν, αλλά ότι το κόστος τους καλύπτεται από αλλού. Από τη στιγμή που αναζητήθηκαν χορηγοί, καλό θα ήταν να δώσουν τα χρήματα για να βοηθήσουν κάποιες ομάδες ή κάποια έργα που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του, σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και ειδικά με την πορεία στα βήματα των ελευθερωτών που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου.

Η αντίδραση Καράογλου
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Θ. Καράογλου στις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Είναι πασιφανές πως με τον δήμαρχο έχουμε διαφορετική αντίληψη τόσο για τη σημασία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας από τον τουρκικό ζυγό, όσο και για το πώς πρέπει να γιορτάζουμε τις ιστορικές εθνικές επετείους. Είναι φρόνιμο να θυμόμαστε πως τα έτη 1912-1913 ο Ελληνικός Στρατός έδωσε ηρωικές μάχες, χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες θυσιάστηκαν υπέρ της πατρίδας και πως η Θεσσαλονίκη ουδέποτε παραδόθηκε ως «δώρο».
Εκατό χρόνια μετά, αυτές τις μάχες τιμούμε και αυτούς τους ήρωες δοξάζουμε. Για αυτό και το υπουργείο μας δεν διοργανώνει ‘φιέστες’, αλλά αναβιώνει ιστορικές στιγμές και γεγονότα που στιγμάτισαν μια λαμπρή ιστορική περίοδο. Σήμερα οφείλουμε να στέλνουμε στην κοινωνία μηνύματα ενότητας. Πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε ενώπιον μιας τόσο σημαντικής επετείου. Και επειδή η ιστορική λήθη βλάπτει τη συλλογική μνήμη, υπενθυμίζω πως λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον», κατέληξε ο κ. Καράογλου.