Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επέστρεψε, περίπου στις 15.00, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η τρόικα. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί λίγο πριν από τις 13.00. Διακοπή που δεν έγινε για... φαγητό, αλλά για πολύ πιο σημαντικούς λόγους. >>>


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση διακόπηκε καθώς παρουσιάστηκε εμπλοκή, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων. Κι αυτό επειδή η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών. Υπογραμμίζει συνεχώς στους εκπροσώπους των δανειστών ότι, αν κοπούν οι τριετίες, οι Έλληνες εργαζόμενοι θα επιστρέψουν σε μισθούς... δεκαετίας του 70 και... βγάλε!
Από τους ξένους τεχνοκράτες πιο αυστηρή στάση φέρεται να τηρεί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ διαλλακτικότεροι φέρονται ο Ματίας Μορς που εκπροσωπεί την Ε.Ε. και ο Κλάουζ Μαζούχ από την ΕΚΤ.

Στη σύσκεψη αρχηγών οι απαιτήσεις της Τρόικας
Οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για ανατροπές στα εργασιακά, καθώς και για απολύσεις στο Δημόσιο θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που θα έχουν στις 17.00 ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη αντίστοιχα.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ εξακολουθούν να αντιτίθενται στις περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χθες το απόγευμα πως «οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες» και παρατήρησε πως «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε αισθητά και η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε επίσης κατά τα δύο τρίτα».
«Το να εστιάζεται συνεπώς και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους. Η δέσμη πάντως εργατικών μέτρων του Μαρτίου δεν μείωσε την ανεργία», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ως «βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης» τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας «να μην τα συζητήσει καθόλου, αλλά να τα παραπέμψει ευθέως στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς». Είπε ακόμη πως ο κ. Κουβέλης θα τα απορρίψει, τονίζοντας πως «αυτά τα μέτρα είναι εκτός πεδίου συζήτησης και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά».