Διάφορα ζητήματα γραφειοκρατίας και αγκυλώσεων που σχετίζονται με την λειτουργία του κράτους και των δομών, επικαλείται ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, για να δικαιολογήσει το θέμα της καθαριότητας στην πόλη. >>>

Με αφορμή τη χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση για τα προβλήματα στο μηχανολογικό εξοπλισμό του δήμου και την εικόνα της πόλης, ο κ. Παππάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει παραδείγματα γραφειοκρατίας που δυσχεραίνουν το έργο του: 
α) τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στις εγκρίσεις του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών για ανταλλακτικά -ύψους750.000 ευρώ- που τις χαρακτηρίζει "ζωτικής σημασίας για τις λειτουργίες του Μηχανουργείου",
β) την ανακοπή της έγκρισης επισκευής και συντήρησης οχημάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στο Τμήμα του Ε.Σ., 
γ) την καθυστέρηση στις εγκρίσεις για μίσθωση μεταφορικών μέσων για κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
«Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να σημειωθούν αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς βλάβες στους τράκτορες μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων και να τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας το σύστημα και ο προγραμματισμός της αποκομιδής απορριμμάτων. Αυτό με τη σειρά του, προκάλεσε νέα αλυσιδωτά προβλήματα εξαιτίας των τόνων σκουπιδιών που παρέμεναν στα απορριμματοφόρα, αντί να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης», υποστηρίζει ο κ. Παππάς.
Καταγράφει, ακόμη, ότι υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες στο διάστημα από Δευτέρα 24 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου συγκεντρώθηκαν 2.500 τόνοι σκουπιδιών και 38 τόνοι ογκωδών αντικειμένων, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου πάνω από 3.000 τόνοι σκουπιδιών και 148 τόνοι ογκωδών.

Αντιδράσεις από τον Χρ. Μάτη
Για τον επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη" Χρ. Μάτη, πάντως, για όσα συμβαίνουν με την καθαριότητα στην πόλη, ευθύνεται κυρίως η δημοτική αρχή:
"Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αναδεικνύει ως προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης αυτά τα οποία η ίδια δημιούργησε με την αβελτηρία και την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τους..
χειρισμούς της. Η καθαριότητα της πόλης δεν είναι τεχνικό πρόβλημα. Δε λύνεται με περισσότερη και καλύτερη αποκομιδή. Λύνεται μονάχα με μία άλλη φιλοσοφία για τα σκουπίδια και αυτή η φιλοσοφία είναι η ενεργοποίηση των δημοτών και η μείωση της παραγωγής τους. Και στη συνέχεια, η διαχείριση τους με ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση. Όλα απέχουν από τη φιλοσοφία της διοίκησης. Διότι συνεπάγονται μειώσεις προσλήψεων και αγοράς εξοπλισμού, με ό,τι σημαίνει αυτό", ανακοίνωσε.
Κι όταν, μάλιστα, το γνωστό blog της Θεσσαλονίκης taxalia τον κάλεσε να εξηγήσει τι εννοεί, ο κ. Μάτης απάντησε:
"Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για όλα φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο που δεν εγκρίνει τη διάθεση κονδυλίων και η δική μας συμπεριφορά, Αλλά οι διοικήσεις αγαπητοί φίλοι, δεν είναι για να κάνουν διαπιστώσεις, είναι για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, Δυστυχώς τα συγκεκριμένα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από επιλογές της διοίκησης του δήμου. Οποιος κάνει μία βόλτα στην πόλη, το κατανοεί... πικρά"...