Ευθύνες στο ΣΔΟΕ και στον αρμόδιο εισαγγελέα Ι. Διώτη επιρρίπτει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

Ευθύνες στο ΣΔΟΕ επέρριψε ο πρώην υπουργός Οικονομικός Γιώργος Παπακωνσνατίνου σε ότι αφορά τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πολλές φορές ότι το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελέγχο της λίστας και δεν έπρεπε να περιμένει καμία εντολή πολιτική από κανέναν.
«Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες. Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους, έχει υπηρεσιακή αυτονομία. Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας,» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές».
« Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb.Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα», σημείωσε χαρακτηριστικά.