Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για περιορισμό της Χ.Α

Αλβανός ΥΠΕΞ: «Συμφωνήσαμε με τον Αβραμόπουλο να παρακολουθούμε την Χρυσή Αυγή»!
Όπως ανακοίνωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών στην αλβανική εφημερίδα «Gazeta Start» η συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργών αφορά τον «περιορισμό της δράσης της «Χρυσής Αυγής» σε Ελλάδα και Αλβανία»! Πιο συγκεκριμένα και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, Έ.Παναρίτι η χώρα του ήρθε σε συμφωνία σήμερα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο προκειμένου να περιορίσουν από κοινού τη δράση της «Χρυσής Αυγής» σε Ελλάδα και Αλβανία.

Ο Ε. Παναρίτι όμως προχώρησε και σε άλλες δηλώσεις για την Ελλάδα, δηλώσεις οι οποίες ουσιαστικά απευθύνονται σε χώρα «προτεκτοράτο»: Πιο συγκεκριμένα ο Ε. Παναρίτι δήλωσε στην «Gazeta Start» ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στο μέλλον την είσοδο στο έδαφος της Αλβανίας ελληνικών εξτρεμιστικών σχηματισμών! Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις Ελλήνων στην Κλεισούρα και τις Βουλιαράτες που πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου, προς τιμή των πεσόντων στρατιωτών , ο Παναρίτι δήλωσε ότι «τέτοιες φασιστικές πορείες δεν θα επιτραπούν στην Αλβανία . Επίσης τέτοιες τελετές μπορούν να γίνονται και στην Ελλάδα(!) και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για γίνονται επιδρομές μέσα στο αλβανικό έδαφος και πολύ περισσότερο χωρίς ενημέρωση από τις αρχές της γειτονικής χώρας και αυτό είναι μια ασέβεια».

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχα στην Ελλάδα (σ.σ. 3 Οκτωβρίου) , είχα δηλώσει ξεκάθαρα και με έμφαση στον έλληνα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο και συμφώνησε και ο ίδιος ότι τόσο η αλβανική κυβέρνηση όσο και η ελληνική θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγχονται αυτοί οι σχηματισμοί, με ακραίους, φασιστικούς και εθνικιστικούς προσανατολισμούς που σκοπό έχουν να διαταράξουν τις σχέσεις μας». Προφανώς ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών ξεχνά ότι δεν πρόκειται για "μηχανισμούς" αλλά για ένα πολιτικό κόμμα που επελέγει να εκπροσωπεί ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά εάν αυτό δεν του το θύμισε ο Έλληνας υπουργός, γιατί να το θυμηθεί ο ίδιος;

Και ο Αλβανός υπουργός κατέληξε: «Θεωρώ απολύτως αδικαιολόγητες την ανάληψη τέτοιων εκδηλώσεων που υπενθυμίζουν άλλες εποχές παρόμοιες με εκείνες των χρόνων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου όπως «Η Μεγάλη φασιστική πορεία προς τη Ρώμη» ( του Μουσολίνι) κλπ. Επειδή κατά κανόνα είναι περιττές. Τέτοια γεγονότα είναι φυσικό και αρκετά λογικό να προκαλούν αντιδράσεις». «Κάνω έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να προβαίνει σε μεγαλύτερο και πιο λεπτομερή έλεγχο των εξτρεμιστικών ομάδων και κάθε κίνηση τους πρέπει να κοινοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Τα ζητήματα που εκκρεμούν δεν μπορούν να επιλυθούν σε κλίμα έντασης», δήλωσε ο υπουργός Έντμοντ Παναρίτι.
Από τον/την Newsroom

Σχόλια