Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από χθες Πέμπτη μέχρι αύριο, Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Τον συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. >>>Ο Πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τον αιγύπτιο ομόλογό Μοχάμεντ Μόρσι, ακολούθησαν κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ενώ χθες το βράδυ ο  κ. Μόρσι παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κ. Παπούλια. 
Σήμερα, το πρωί, ο Πρόεδρος θα ξεναγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου και αργότερα στην πρεσβευτική κατοικία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας και των επιχειρηματιών. 
Το βράδυ ο κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει από το Κάιρο για το Ελ Αλαμέιν, όπου το Σάββατο θα παραστεί στη διασυμμαχική τελετή για τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Αργότερα θα τελεσθεί τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ελ Αλαμέιν. 
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Παπούλιας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αίγυπτο επιστρέφοντας στην Αθήνα. 

Τι είπαν Παπούλιας - Μόρσι
Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα καθώς οι οικονομίες μας δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές, δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας μετά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έφθασαν τις 145, με κεφάλαιο άνω του 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας τον πέμπτο σε μέγεθος επενδυτή μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε με τον αιγύπτιο πρόεδρο να πενταπλασιαστούν οι επενδύσεις και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια σημαντική γεωοικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη και η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, η οποία θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στην Αίγυπτο. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι επισήμως την Αίγυπτο. Θέλω να σσς ευχαριστήσω θερμά, για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάξατε σε εμένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας», δήλωσε και προσκάλεσε τον αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.
Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Μόρσι καλωσόρισε τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο με την φράση «οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι πολύ παλαιές και ξεχωριστές»
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ο αιγύπτιος πρόεδρος ενημέρωσε πως οι συνομιλίες περιελάμβαναν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων οι διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις των λαών των δύο χωρών, οι εμπορικές σχέσεις και οι επενδύσεις.
Ο κ. Μόρσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στην Αίγυπτο και υποσχέθηκε να συμβάλει ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε την εκτίμησή του ιδιαίτερα για τον ρόλο της Ελλάδας στο παλαιστινιακό και τα αναφαίρετα δικαιώματά του.
Για τη συριακή κρίση, είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία και να σημειωθεί μία πραγματική αλλαγή στη χώρα χωρίς ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Και συνάντηση με δικαστές
Αντιπροσωπεία από τις Ενώσεις Δικαστών της χώρας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, την Τετάρτη το μεσημέρι, πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο. 
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντησαν από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η πρόεδρος- αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου και ο γενικός γραμματέας- πρόεδρος Εφετών Γεώργιος Μανωλίδης, από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος- πάρεδρος ΣτΕ, Χρήστος Παπανικολάου, από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο πρόεδρος- πρόεδρος Εφετών ΔΔ Γεώργιος Φαλτσέτος, από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η γενική γραμματέας- αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Σκεπαρνιά, από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, η πρόεδρος- αντιπρόεδρος ΕΣ, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, από την Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο πρόεδρος- πάρεδρος ΝΣΚ, Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης. 
"Θέλω να σας ακούσω, γιατί -πράγματι - η αντίδρασή σας έχει δημιουργήσει πολύ θόρυβο και πολλά σχόλια», ανέφερε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των δικαστών. 
"Ακριβώς επειδή έχει δημιουργηθεί μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης -το κατανοούμε και οι ίδιοι ασφαλώς αυτό- θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχετε μία άμεση πληροφόρηση για την κατάσταση», απάντησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.