Το θερμότερο καλοκαίρι της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ήταν το φετινό.  Αυτά προκύπτουν από τα αρχεία του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ρεπορτάζ του Τάσου Τασιούλα στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής. >>>

Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος ήταν οι θερμότεροι καλοκαιρινοί μήνες των τελευταίων 82 ετών, αφού τόσο υψηλές θερμοκρασιακές μετρήσεις δεν έχουν καταγραφεί από το 1930! Η μέση θερμοκρασία του φετινού καλοκαιριού στην πόλη άγγιξε τους 28 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Τομέα, καθηγητή Θεόδωρο Σ. Καρακώστα, και το συνεργάτη του Κωνσταντίνο Τυμπανίδη, το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη σύγκριση 82 καλοκαιριών, αφού ο Μετεωρολογικός Σταθμός του ΑΠΘ εγκαταστάθηκε το 1930, και από τότε γίνονται ανελλιπώς μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα και τον κ. Τυμπανίδη, που μίλησαν στην εφημερίδα, «η μέση θερμοκρασία του φετινού καλοκαιριού (για τους τρεις μήνες) σκαρφάλωσε στους 28 βαθμούς, ξεπερνώντας τη μέση τιμή του κλιματικού μέσου της περιόδου 1961 - 1990 κατά 3,2 βαθμούς. Το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι είναι εκείνο του 1946 με μέση θερμοκρασία 27,3 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή κατά 0,7 βαθμούς λιγότερο θερμό από το φετινό. Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι αντίστοιχες μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες του καλοκαιριού του 2012 (33,7 και 22,2 βαθμοί Κελσίου), που ξεπέρασαν τις αντίστοιχες τιμές της κλιματικής περιόδου 1961 - 1990 κατά 3,5 βαθμούς η μέγιστη και κατά 2,7 βαθμούς η ελάχιστη».