Παράλληλα με τον ελληνικό στρατό ξηράς που προωθούνταν νικηφόρα προς το βορρά , ανάλογη ήταν και η πορεία του ελληνικού στόλου στη θάλασσα όπου κυριάρχησε από την πρώτη ώρα του τουρκικού μηδενίζοντας κυριολεκτικά τις μετακινήσεις του από >>>
τη Μικρά Ασία προς τη Θράκη και τη Μακεδονία καθώς και τις μεταφορές διά θαλάσσης του αναγκαίου πολεμικού υλικού και εφοδίων προς τα μέτωπα του πολέμου .
Σε αντίθεση με ότι συνέβη κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 , όπου ο ελληνικός στόλος κατά περίεργο και ανεξήγητο τρόπο ,παρέμεινε αδρανής , στους Βαλκανικούς Πολέμους , καθώς ήταν η μόνη ναυτική δύναμη για τους Βαλκάνιους συμμάχους , δραστηριοποιήθηκε έντονα από την πρώτη ώρα των επιχειρήσεων σε απόλυτο μάλιστα συντονισμό και συνεργασία με τον στρατό ξηράς για να προκύψουν γρήγορα και τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα . Οι παράγοντες που συντέλεσαν σ΄αυτό ήταν το σθένος και η αγωνιστικότητα των ανδρών που υπηρετούσαν στο ναυτικό , η ναυτική παράδοση των Ελλήνων και ασφαλώς η εμπνευσμένη υπό τον αρχηγό του στόλου ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ηγεσία του .
Και σαν σήμερα , στις 8 Οκτωβρίου 1912 , άγημα του ελληνικού στόλου υπό τον ταγματάρχη Ιουλιανό Κονταράτο , αφού αποβιβάζεται στο νησί και συγκρούεται με στρατιωτικές δυνάμεις των Τούρκων , καταλαμβάνει και απελευθερώνει τη Λήμνο. Σε λίγες μέρες και ενώ ο τουρκικός στόλος αποσύρθηκε για «ασφάλεια και προστασία» στα Στενά λόγω αδυναμίας να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο τότε ελληνικό στόλο , θα ακολουθήσει η κατάληψη και απελευθέρωση αλληλοδιαδόχως των νήσων της ΄Ιμβρου , της Θάσου , της Χίου , της Σάμου , της Σαμοθράκης , του Αγίου Ευστρατίου , των Ψαρών , της Τενέδου , της Ικαρίας και των Οινουσών . Μάλιστα το λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου , ευρισκόμενο σε καίρια θέση στο Βόρειο Αιγαίο και ακριβώς απέναντι από τα Στενά όπου είχε αποσυρθεί ο τουρκικός στόλος , καθίσταται ναυτική βάση του ελληνικού στόλου η οποία θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. 
Τον ελληνικό στόλο του Αιγαίου Πελάγους εκείνη την περίοδο συγκροτούσαν τα πολεμικά σκάφη : Θωρηκτά (ΑΒΕΡΩΦ , ΣΠΕΤΣΑΙ , ΨΑΡΑ και ΥΔΡΑ) , Αντιτορπιλικά (ΒΕΛΟΣ , ΣΦΕΝΔΟΝΗ , ΛΟΓΧΗ , ΝΙΚΗ , ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ , ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ , ΑΣΠΙΣ , ΘΥΕΛΛΑ , ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΔΟΞΑ) , Ανιχνευτικά (ΛΕΩΝ , ΠΑΝΘΗΡ , ΑΕΤΟΣ , ΙΕΡΑΞ) , Υποβρύχια (ΔΕΛΦΙΝ) , Τορπιλοβόλα (11 , 12 , 14 , 15 και 16) ,Οπλιταγωγά (ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ) , Ναρκοθετικά (ΑΡΗΣ) και Ανεφοδιαστικά (ΚΑΝΑΡΗΣ) .
Ο γνωστός και πάντα επίκαιρος σατιρικός ποιητής της εποχής Γεώργιος Σουρής έγραψε ένα χαρακτηριστικό «Κατευόδιο» όταν ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις από το στόλο μας στο Αιγαίο :
«Κατευόδιο , καραβάκια της φωτιάς σας κάθε σπίθα
πέφτει μέσα μας κι΄ανάφτει τη σβυσμένη μας καρδιά …
κατευόδιο , κατευόδιο … συ σταυρέ , ξαναβοήθα 
των Κανάρηδων εγγόνια , των Μιαούληδων παιδιά …»
_______________________________________________________________
Το κείμενο είναι του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου και δημοσιεύτηκε στο Facebook