Πώς δημιουργήθηκε ο Ιππέας στο σπήλαιο της Αλιστράτης

Εγκαινιάζεται, σήμερα, Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, η νέα περιοδική έκθεση «ΙΠΠΕΑΣ – ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΙΠΠΕΑ Προϊστορικές και Σύγχρονες παρεμβάσεις στο Τοπίο Βραχογραφίες & Τέχνη της Γης», όπου θα παρουσιαστεί ο τρόπος δημιουργίας του περίφημου Ιππέα. >>>

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης και το 2ο και 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Πρόκειται για μια έκφραση της Τέχνης της Γης, Land Art, όπως είναι γνωστή παγκοσμίως. Μια ομάδα καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, με αφορμή βραχογραφία της 2ης χιλιετίας π.Χ , που εντοπίστηκε μέσα στο φαράγγι του Αγγίτη στην περιοχή του Σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών, μετέφερε σε γιγαντιαία κλίμακα το θέμα της βραχογραφίας, έναν ιππέα, στην πλαγιά απέναντι από το Σπήλαιο, χαράζοντάς το στο έδαφος με πέτρες. Τοποθέτησε ανάμεσά τους φωτοβολταϊκές διατάξεις, έτσι ώστε ο νέος πλέον Ιππέας, να φωτίζεται και τη νύχτα σαν ένας γήινος αστερισμός. Η εγκατάσταση αυτή, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012, βιντεοσκοπήθηκε και παρουσιάζεται στο ΛΕΜΜ-Θ μαζί με επτά έργα ισάριθμων καλλιτεχνών της Land Art, ενώ Ερευνητικά Κέντρα προϊστορικών βραχογραφιών της Πορτογαλίας πρόσθεσαν στην έκθεση ψηφιακό υλικό από το άλλο άκρο της Μεσογείου.
Το ΛΕΜΜ-Θ, αναγνωρίζοντας στις εικαστικές χειρονομίες της Land Art πανάρχαιο τελετουργικό υπόβαθρο και στο αφαιρετικό σχήμα του προϊστορικού ιππέα από το φαράγγι του Αγγίτη ένα μοτίβο οικείο στα καλλιτεχνήματα της λαϊκής τέχνης, τοποθέτησε ένα αντίγραφο του Ιππέα στον τοίχο της αυλής του Μουσείου, στερέωσε μια λωρίδα μουσαμά κάτω από αυτό και καλεί τους επισκέπτες του, ιδιαίτερα τους μαθητές, να συναντήσουν τον χαράκτη της Εποχής του Χαλκού και τους σύγχρονους καλλιτέχνες, σχεδιάζοντας δικούς τους ιππείς! Διάρκεια έκθεσης έως 12/12/12. Ωράριο λειτουργίας: 09:00 – 15:00 κάθε μέρα εκτός Πέμπτης, 09:00 – 21:00 κάθε Τετάρτη. 

Σχόλια