Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. >>>

Όπως ανακοινώθηκε, από το πρωί της 26ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες, καθώς επίσης και μετάδοση από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα πανηγυρικών προγραμμάτων. 
Το πλήρες πρόγραμμα:

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

  • 11.00 π.μ.  Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί», μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή των Αρχών. Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις υπηρεσίες του Δημοσίου, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Οργανισμούς, με μέριμνα των οικείων Αρχών.


Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

  • Το πρωί θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών Ναών, οι δε Φιλαρμονικές θα περιέλθουν τις λεωφόρους και τις κεντρικές οδούς της πόλης, παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
  • 8.00 π.μ.  Επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • 10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της Δ/Κ Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος.
  • 11.00 π.μ. Έναρξη Στεφανηδρομίας στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της Δ/Κ Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος. Κατάθεση στεφάνου από τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμαρχο Χαλκηδόνος στο Ηρώο της Δ/Κ Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος.
  • 11.00 π.μ. Πανηγυρική Δοξολογία για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου.
  • 12.00 μ.μ.  Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσουν την έκθεση με κειμήλια από την απελευθέρωση που ανοίγει στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στο οποίο υπεγράφη η παράδοση της Θεσσαλονίκης. Τ
  • 18.30 μ.μ. Εκφώνηση στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. του πανηγυρικού της ημέρας -μετά την προσφώνηση του Πρύτανη, καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Μυλόπουλου- από τον καθηγητή Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Βασίλειο Γούναρη, με θέμα: «Μεταξύ παράδοσης και εκσυγχρονισμού. Ανασκοπώντας τη σχέση της Ελλάδας και των Βαλκανίων – 100 χρόνια μετά τους πολέμους του 1912-1913». Μουσικό μέρος – Εθνικός Ύμνος.


Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

  • 10.30 π.μ.  Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
  • 11.30 π.μ.  Παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.
  • 12.30 μ.μ.  Στέψη των προτομών και ανδριάντων των Ηρώων από τη μαθητιώσα Νεολαία.


Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

  • 10.30 π.μ. Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το σύνθημα της έναρξης και λήξης θα δοθεί με κανονιοβολισμούς. Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ οι λοιπές Πολιτικές και Προξενικές Αρχές κατά την κρίση τους.
  • 11.00 π.μ.  Άφιξη της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στον χώρο της εξέδρας της παρέλασης (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου).
  • Έναρξη της παρέλασης.