Με μια απίστευτη ενέργεια -για δημοκρατικά καθεστώτα- ο υπουργός Οικονομικών, προφανώς εν αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας, περιέλαβε σε ένα άρθρο του νομοσχεδίου για τις... ιδιωτικοποιήσεις και μια κρατικοποίηση: Ενέταξε στον ΕΟΠΥΥ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ταμείο του Τύπου. >>>
Το ΕΤΑΠ -ΜΜΕ, μετεξέλιξη του ΤΣΠΕΑΘ, είναι από τα λίγα ταμεία στα οποία το κράτος ΔΕΝ έχει συμβολή. Εκτός από τη συμμετοχή των εργαζομένων, με τις κρατήσεις που τους γίνονται, ο δεύτερος πόρος, αυτός της συμμετοχής του κράτους, έχει αντικατασταθεί από το Αγγελιόσημο. Κι όμως, αυτό το εύπορο ταμείο μπήκε στο μάτι των φωστήρων που αναζητούν ζεστό χρήμα -εδώ και τώρα!

Τι έγινε στη Βουλή
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη που έκανε λόγο για πραξικόπημα, δεδομένου ότι η ρύθμιση έρχεται τελευταία στιγμή, κατά παράβαση, κατήγγειλε, του κανονισμού της Βουλής.
"Δεν μπορεί να χώνετε τελευταία στιγμή τον ΕΔΟΕΑΠ στη «μαύρη τρύπα» ΕΟΠΥΥ. Είναι πραξικόπημα. Το προεδρείο να σας εγκαλέσει στην τάξη” είπε ο Π. Λαφαζάνης.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε: «Δεν θα περίμενα να αντιδράσετε έτσι, ειδικά εσείς. Θα πρέπει να μπουν όλα τα ταμεία για να μην υπάρχει Ελλάδα 2-3 ταχυτήτων. Δεν το περίμενα από εσάς. Αν εξαιρούσα τους δημοσιογράφους είναι και οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δικηγόροι, οι γιατροί που θέλουν εξαίρεση και δεν θα υπάρχει ΕΟΠΥΥ».
Ανταπαντώντας ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: Δεν είστε δικτάτορας ελέω Τρόικας αλλά υπ. Οικονομικών μιας δημοκρατίας που πρέπει να σέβεται τους νόμους και τον κανονισμό της αίθουσας. Δεν έχετε δικαίωμα να προκαλείτε τη νοημοσύνη μας και να δίνετε μαθήματα με ύφος Καίσαρα. Κάνατε “Καιάδα” τον ΕΟΠΥΥ, “μαύρη τρύπα” που καταβροχθίζει τα πάντα. Να μη βάλετε κανένα εύρωστο ταμείο, είναι υγιή όλα αυτά τα ταμεία και τα πάνε καλά. Τα βάζετε για να τα βουλιάξετε και να καταστρέψετε κάθε ίχνος δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Δεν μπορείτε να συνεχίζετε έτσι. Ρωτώ το Προεδρείο: είναι συμβατά όλα αυτά;
Το λόγο πήρε ο Τέρενς Κουίκ που ανέφερε: Μας τιμωρείτε επειδή σήμερα προσφύγαμε κατά της Τραπέζης της Ελλάδας για το κούρεμα των ομολόγων των 90 εκατ. ευρώ;

Οι ανακοινώσεις και η σύναξη
Με το που έγινε γνωστή η κατάθεση της τροπολογίας, έγιναν προσπάθειες να αποσυρθεί. Δεν καρποφόρησαν. Έτσι, αργά το βράδυ, η ΠΟΕΣΥ, συνεπικουρούμενη από την ΕΣΗΕΑ, κάλεσε τους δημοσιογράφους σε απεργία διαρκείας (εδώ η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ).
Μια ώρα αργότερα, μετά από τηλεφωνική ψηφοφορία, ακολουθούσε και η ΕΣΗΕΜ-Θ (εδώ η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ). 
Ήδη, τρεις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν, η Δημοσιογραφική Ενότητα κι ο Ασύνταχτος Τύπος, με έναν εκπρόσωπο η κάθε μία, καλούσαν σε εργασιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ένωσης (Στρ. Καλλάρη 5). 
Σε ανακοίνωσή τους, οι Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν "λένε όχι στην τροπολογία Στουρνάρα που καταληστεύει τους κόπους των δημοσιογράφων – εργατών της ενημέρωσης, των ανθρώπων που εργάζονταν μια ζωή για να δουν, τώρα, τα χρήματά τους να χάνονται" (όλη η ανακοίνωση των Δημοσιογράφων ΣυμμΕτέχουν με κλικ εδώ).
Ο Ασύνταχτος Τύπος, στην ιστοσελίδα του, καλούσε σε σύναξη στην ΕΣΗΕΜ-Θ και αναρτούσε τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΜ-Θ. Νωρίτερα, πριν επιβεβαιωθεί η είδηση για τις ενέργειες Στουρνάρα, είχε ανάρτηση στην οποία έκανε λόγο για "ντροπολογία" και "ασφαλιστικό πραξικόπημα" κι επέρριπτε ευθύνες και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου (δες το κείμενο με κλικ εδώ).
Στις 11 το πρωί, η ΕΣΗΕΜ-Θ μετέθεσε τη συνεδρίαση του δ.σ. που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 2 μ.μ., για τις 12 το μεσημέρι... 

Τι γίνεται σήμερα στα ΜΜΕ
Μετά την κινητοποίηση, από το πρωί σήμερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί μας... φλόμωσαν στις επαναλήψεις, αφού ενημερωτικές εκπομπές δεν μεταδόθηκαν. Ο Σκάι, κατά την προσφιλή του τακτική, μετέδωσε σε επανάληψη τις χθεσινές εκπομπές. Ε, χθεσινό ήταν το φαγητό, δε θα μας πείραζε και στο στομάχι...
Οι εφημερίδες, φυσικά, κυκλοφόρησαν, αφού η απεργία άρχισε σήμερα στις 6 το πρωί. Δεν θα κυκλοφορήσουν, όμως, αύριο.
Χωρίς ενημερωτικό πρόγραμμα και κάποια ραδιόφωνα. Σε άλλα, που συνηθίζουν να το "παίζουν" ενημερωτικά, ντισκ τζόκεϊ και μουσικοί παραγωγοί ανέλαβαν το ρόλο της "ενημέρωσης".
Στο χώρο του Ίντερνετ, τουλάχιστον όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση ήταν σε καλύτερο δρόμο από ό,τι παλιότερα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, πληροφόρηση δεν υπήρχε.