Ο Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπει μετακύλιση της λήξης ομολόγων ύψους 28 δις.

Πιθανό θεωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο να εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων ύψους 28 δισ. ευρώ που κατέχει το Ευρωσύστημα.
Έγγραφο του κ. Σταϊκούρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 20 Σεπτεμβρίου, προς απάντηση ερώτησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρει πως εφόσον το πρωτογενές έλλειμμα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν τεθεί θα δημιουργηθούν ανάγκες κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως υπογραμμίζει με βάση τις αποφάσεις των κρατών μελών του Eurogroup της 21 Φεβρουάριου 2012, το εισόδημα που δημιουργείται από τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης που κατέχει το Ευρωσύστημα θα συμβάλλει στο κέρδος της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Όπως σημειώνει, το κέρδος αυτό κατά το μεγαλύτερο μέρος του επιστρέφεται στην Ελλάδα αφενός μέσω της πρόσθετης αναδρομικής μείωσης των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης -έτσι ώστε το περιθώριο (spread) να φτάσει στις 150 μονάδες βάσης που θα συμβάλει στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,8 μονάδες το 2020 και θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ στην περίοδο του προγράμματος- και αφετέρου από την επιστροφή των προαναφερόμενων κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών προς την Ελλάδα το συνολικό ποσό των οποίων αναμένεται να ανέλθει έως το 2020 στα 4,1 δισ. περίπου.
Η επιστροφή των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών θα συμβάλει τόσο στη μείωση του χρέους κατά 1,8% όσο και στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κατά 1,8 δισ. ευρώ περίπου.