Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ζει, πλέον, σε ένα δωμάτιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Τρέχει σε έναν ταινιοδιάδρομο, κάθεται μπροστά σε μια λάμπα μαυρίσματος για να αισθάνεται πως τον βλέπει ο ήλιος και δουλεύει 17 ώρες το 24ωρο για το Wikileaks... >>>


Μέσα από τις κλειστές πόρτες της πρεσβείας, δήλωσε πεπεισμένος ότι τελικά θα μπορέσει να φύγει στον Ισημερινό, σε συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Mail On Sunday η οποία τον επισκέφθηκε στην πρεσβεία της χώρας αυτής στο Λονδίνο όπου έχει ζητήσει άσυλο από τις 19 Ιουνίου.

"Πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο. Δεν θα με εγκαταλείψουν εδώ. Από τον Ισημερινό, η ομάδα μου κι εγώ θα μπορούμε να πηγαίνουμε σε φιλικές χώρες», είπε ο Ασάνζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υποστήριξε εξάλλου ότι η κατηγορία περί σεξουαλικής επίθεσης που του αποδίδεται μετά τις καταγγελίες που υπέβαλαν σε βάρος του δύο γυναίκες από τη Σουηδία, θα καταπέσει: «Μπορεί σε τρεις μήνες, ίσως και πιο γρήγορα», είπε.

Η ζωή του μέσα στην πρεσβεία, σε ένα δωμάτιο με ένα στρώμα στο πάτωμα, κατά την περιγραφή της δημοσιογράφου, μοιάζει με «διαβίωση σε διαστημικό σταθμό». Ασκείται καθημερινά με ένα γυμναστή -έναν στρατιωτικό- και τρέχει σε ένα κυλιόμενο διάδρομο όμως ο ίδιος βεβαιώνει ότι «η υγεία του επιδεινώνεται».

Διαθέτει μια λάμπα που μιμείται το φως του ήλιου και άλλη μία για μαύρισμα.

"Την είχα συνδέσει για να μην είμαι τόσο χλωμός. Μετά από μιάμιση ώρα, κάποιος στην ομάδα μου είπε: το μισό πρόσωπο και ο λαιμός σου είναι κατακόκκινα. Ήμουν σαν ζεματισμένος αστακός», αφηγήθηκε ο 41χρονος Αυστραλός. Πρόσθεσε ότι σκόπευε να εκθέσει και το υπόλοιπο πρόσωπό του αλλά άρχισε να ξεφλουδίζει και χρειάστηκε να τον μακιγιάρουν «για να μην μοιάζει με θύμα του Τσερνόμπιλ».

Ο Ασάνζ δήλωσε ότι εργάζεται «17 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα» για τον ιστότοπό του. «Οι δύο πρώτοι μήνες στην πρεσβεία ήταν πολύ θετικοί. Υπήρχε η πολιτική διαμάχη, η καθημερινή ανάγκη να χτίσω εδώ μια ζωή (...) Τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί τώρα και αυτή η σταθερότητα καταντά ενοχλητική», σχολίασε.

Ο Ασάνζ υποστηρίζει ότι αν εκδοθεί στη Σουηδία για να δικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση, θα σταλεί κατόπιν στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τη διαρροή 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από την ιστοσελίδα του. Ο Ισημερινός του πρόσφερε πολιτικό άσυλο όμως η Βρετανία προτίθεται να εφαρμόσει το σουηδικό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κάποια λύση.