Κατάθεση επερώτησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων

Επερώτηση με θέμα την αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων για την αναγκαστική υπαγωγή τους στο PSI, κατέθεσαν για λογαριασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οκτώ βουλευτές του. >>>

Στην επερώτησή τους, οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «αποκορύφωμα της αναξιοπιστίας του ελληνικού κράτους την αλλαγή των όρων των ΟΕΔ που κατείχαν τα φυσικά πρόσωπα και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ αντιθέτως, αποπληρώθηκαν στην ονομαστική τους αξία, ομόλογα θεσμικών επενδυτών όπως η ΕΚΤ, ενώ είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για το PSI».
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «15.000 συμπολίτες μας τιμωρήθηκαν για την επιλογή τους να εμπιστευθούν το ελληνικό κράτος και να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αντί να τις μεταφέρουν, είτε σε φορολογικούς παραδείσους είτε σε τράπεζες του εξωτερικού, αδιαφορώντας για τα εγχώρια ταμειακά αποθέματα».
«Oι κυβερνήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς δεν ενημέρωσαν έγκαιρα, ως όφειλαν, την κοινωνία για την κατάσταση της χώρας και ιδιαίτερα τα φυσικά πρόσωπα-αποταμιευτές για το υψηλό ρίσκο που αναλάμβαναν εμπιστευόμενοι τα κρατικά ομόλογα. Ουδείς αναφέρθηκε σε ασφάλιστρα κινδύνου (cds) ή σε ρήτρες συλλογικής δράσης. Ούτε ο ΟΔΔΗΧ, ούτε τα κόμματα, ούτε οι κυβερνήσεις. Αντίθετα, τους καθησύχαζαν ως την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μη δύνανται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους με λήψη ασφαλιστικών μέτρων» σημειώνεται στην επερώτηση.
Ερωτάται δε, ο υπουργός Οικονομικών, για ποιους λόγους δεν υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί αποζημίωσης των φυσικών προσώπων και ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση να αποπληρώνει ομόλογα θεσμικών στην ονομαστική τους αξία «εφόσον ξέρουμε ότι αγοράστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις με μεγάλο "discount"».

Σχόλια