Με χρονίζοντα άλυτα προβλήματα σχολικής στέγης θα βρεθούν αντιμέτωποι και φέτος χιλιάδες μαθητές σε αρκετές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα κληθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες, μισθωμένα κτίρια, πρώην «μαγαζιά», σε τάξεις ασφυκτικά γεμάτες, ακόμη και σε υπόγεια. >>>





Πάντως, σε ορισμένους δήμους δίνεται μάχη με το χρόνο για να παραδοθούν νέες σχολικές αίθουσες μέσα στο φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, τα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, οδηγούν σε προβλέψεις για «μία δύσκολη σχολική χρονιά».

Στα συρτάρια πολλών σχολείων έχουν συσσωρευτεί ανεξόφλητοι λογαριασμοί (φυσικού αερίου κ.λπ.) και οφειλές σε προμηθευτές, καθώς δεν έχει σταλεί ακόμη η δεύτερη δόση για τις λειτουργικές δαπάνες. Οσο περνούν οι μέρες, εντείνεται η αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα είναι σε θέση τα σχολεία από το φθινόπωρο να καλύψουν τα έξοδά τους.
«Αυτό που έρχεται δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει μέχρι σήμερα», ανέφερε ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Φασφαλής, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος πολλά σχολεία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη θέρμανση. «Θεωρούμε πως φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, οι δήμοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στο ΕΣΠΑ, στο οποίο προσπαθούν να εντάξουν τα έργα τους. «Ευτυχώς που υπάρχει το ΕΣΠΑ και μπορούμε και χτίζουμε σχολεία. Αλλιώς οι δήμοι θα ήταν σε δραματική κατάσταση», σχολίασε δήμαρχος. Πάντως, τα περισσότερα προβλήματα δεν είναι καινούργια, αλλά συσσωρεύονται εδώ και χρόνια. Η υποχρηματοδότηση, η αδιαφορία, οι καθυστερήσεις και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οδήγησαν, εν πολλοίς, στη σημερινή κατάσταση.
Βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι έχουν παραδοθεί την τελευταία δεκαετία και αρκετά σύγχρονα σχολεία, σε πολλές γειτονιές της πόλης, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του ποσοστού της διπλοβάρδιας και στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης χιλιάδων παιδιών. Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σχολεία σε εναλλάξ κύκλο λειτουργίας (π.χ. στην Πολίχνη), ενώ σε άλλες περιοχές οι μαθητές στοιβάζονται σε υπόγεια, σε τάξεις-«κλουβιά» και σε μισθωμένους χώρους.
Αναφερόμενος στις συντηρήσεις-επισκευές, ο κ. Φασφαλής τόνισε πως «φέτος πολλά σχολεία της χώρας εγκαταλείπονται στην τύχη τους λόγω της έλλειψης κονδυλίων».
Δήμος Θεσσαλονίκης
Σε μισθωμένους χώρους εξακολουθούν να φιλοξενούνται νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τα ποσοστά της διπλοβάρδιας έχουν μηδενιστεί στα δημοτικά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Καρούμπης, φέτος θα μειωθεί ο αριθμός των νηπιαγωγείων που λειτουργούν πρωί-απόγευμα. «Θα χρησιμοποιηθούν αίθουσες από γειτονικά σχολεία για να μπορέσουν να γυρίσουν σε πρωινή βάρδια τρία νηπιαγωγεία (από τα περίπου 10 που λειτουργούν εναλλάξ). Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Καρούμπης εξηγώντας ότι ορισμένα σχολεία θα παραμείνουν και φέτος σε μισθωμένους χώρους «διότι δεν υπάρχει άλλη λύση».
Στην Τούμπα και τη Χαριλάου προγραμματίζεται η ανέγερση διδακτηρίων μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ μελλοντικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αφαιρεθούν οι γυψοσανίδες που χωρίζουν διαδρόμους και αίθουσες σχολείων σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να απελευθερωθούν χώροι και να λειτουργήσουν ως εργαστήρια Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας κ.λπ.
Στο μεταξύ, η καταβολή μόνο της πρώτης δόσης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων προκαλεί αβεβαιότητα, καθώς εκκρεμούν απλήρωτοι λογαριασμοί φυσικού αερίου και χρέη σε προμηθευτές. «Εάν είχε σταλεί η δεύτερη δόση, θα είχαμε εξοφλήσει τις οφειλές και θα είχαμε αποθεματικό σε όλες τις σχολικές επιτροπές για το Σεπτέμβρη, διότι πλέον γίνεται ηλεκτρονική διαχείριση των οικονομικών των σχολικών επιτροπών», εξήγησε ο κ. Καρούμπης.
Αναφορικά με τις καθιερωμένες επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών συγκροτημάτων, έχουν προκηρυχτεί τρεις διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν αρχικά από τα ταμεία του δήμου, μέχρις ότου καταφτάσουν τα κονδύλια της ΣΑΤΑ (πόροι που κατανέμονται κάθε χρόνο στους δήμους για τέτοιου είδους δαπάνες) που αφορούν επεμβάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εγκαταστάσεις θέρμανσης και χώρους υγιεινής.
Δήμος Παύλου Μελά
Ο «εφιάλτης» της διπλοβάρδιας ταλαιπωρεί εκατοντάδες οικογένειες στη δημοτική ενότητα της Πολίχνης εδώ και τρεις δεκαετίες και φέτος το τοπίο δεν αναμένεται να αλλάξει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, από το Σεπτέμβρη όλα τα δημοτικά της περιοχής θα λειτουργούν μόνιμα πρωινά, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής. Οι επεμβάσεις που γίνονται στο διδακτήριο επί της οδού Αρκαδίου θα οδηγήσουν σε πρωινό κύκλο τα 5ο και 12ο δημοτικά Πολίχνης από το προσεχές σχολικό έτος.
«Ο κόσμος το έχει δεχτεί με ενθουσιασμό και έχουμε 150 αιτήσεις για το ολοήμερο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεληγιάννης, τονίζοντας πως βρίσκεται υπό κατασκευή και το 1ο Δημοτικό Πολίχνης, το οποίο θα αποσυμφορήσει και άλλα σχολεία με την ανακατανομή των ορίων. Το συγκεκριμένο έργο θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2013-2014) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εξάλειψη της διπλοβάρδιας στο κέντρο της Πολίχνης, αφού θα αποδεσμευτεί ένα άλλο διδακτήριο, το οποίο θα στεγάσει είτε το 1ο Γυμνάσιο είτε το 1ο Λύκειο, σύμφωνα με τον ίδιο.
Φέτος, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάνω από το 50% των σχολείων εξακολουθούν να βρίσκονται σε πρωινό-απογευματινό κύκλο καθιστώντας δύσκολη την καθημερινότητα πολλών μαθητών και ιδιαίτερα των τελειοφοίτων που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι αδειάζουν τα σχολεία της διπλοβάρδιας, καθώς οι μαθητές παίρνουν μετεγγραφές σε πρωινά λύκεια γειτονικών δήμων. Οπως έχει καταγγελθεί κατά το παρελθόν, γονείς κατέφευγαν στη λύση της ανάθεσης κηδεμονίας σε φίλους ή συγγενείς που κατοικούν σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να πετύχουν τη μετακίνηση του παιδιού τους.
Στο μεταξύ, από το Μάιο του 2011 έχει «παγώσει» το κτίριο του 9ου Δημοτικού Πολίχνης, έργο της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Τελικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ως 14ο Δημοτικό και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες για την πληρωμή του εργολάβου, ώστε να πιάσουν και πάλι δουλειά τα συνεργεία το επόμενο διάστημα. «Εμείς θα κάνουμε αγώνα για να στεγάσει το Λύκειο Μετεώρων, το οποίο βρίσκεται σε διπλοβάρδια», είπε ο ίδιος. Πρόσθεσε, δε, ότι τέσσερα σχολεία του δήμου (1ο Λύκειο στο κέντρο της Πολίχνης, 3ο Λύκειο Πολίχνης στα Μετέωρα, Λύκειο Ευκαρπίας και 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας) είχαν ενταχθεί στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και έχουν «κολλήσει» εδώ και μία εξαετία.
Κατά τα λοιπά, ο προγραμματισμός για τις εκπαιδευτικές υποδομές στο δήμο Παύλου Μελά περιλαμβάνει τα εξής:
- Υπό ανέγερση βρίσκεται και το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας με στόχο να ανοίξει τις πόρτες του τα Χριστούγεννα. Θα στεγάσει ένα 12θέσιο γυμνάσιο, ενώ σε χώρο του 1ου Γυμνασίου σχεδιάζεται να λειτουργήσει από το 2013-2014 το Λύκειο Ευκαρπίας.
- Πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 10ο δημοτικό-13ο νηπιαγωγείο Σταυρούπολης (περιοχή Ταξιτζίδικο) και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.
- Εχουν γίνει επαφές για την ανταλλαγή οικοπέδων στην περιοχή της Νικόπολης, προκειμένου να κατασκευαστούν σχολεία μέσω του ΕΣΠΑ.
- Εγκρίθηκε κονδύλι, ύψους 200.000 ευρώ, για την προμήθεια εξοπλισμού για τα Τμήματα Ενταξης και το 5ο Ειδικό Δημοτικό Ν. Ευκαρπίας.
Ασφυκτικές είναι οι συνθήκες στη Νικόπολη, όπου γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες με αίθουσες προκάτ και χωρισμό αιθουσών με γυψοσανίδες στο 5ο Δημοτικό.

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Η καθυστέρηση στην καταβολή της δεύτερης δόσης για τις λειτουργικές δαπάνες σύμφωνα με το agelioforos.gr έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί φυσικού αερίου σε σχολεία του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, σύμφωνα με τους αρμοδίους.
«Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο παίρναμε την τρίτη δόση για τα λειτουργικά και φέτος δεν πήραμε ακόμη τη δεύτερη. Δεν ξέρω πώς θα δουλέψει φέτος ο χώρος της παιδείας», τόνισε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Αφροδίτη Ναλμπαντίδου, εξηγώντας πως, αν δεν έρθουν τα χρήματα, θα καταστεί αδύνατη η πληρωμή των λογαριασμών του φυσικού αερίου, του νερού κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τα έργα σχολικής στέγης, εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ το 3ο Δημοτικό Μενεμένης και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ «ανάσα» θα δώσει στην περιοχή του Δενδροποτάμου και το 5ο Δημοτικό, το οποίο είναι υπό κατασκευή. Στο 11ο δημοτικό Αμπελοκήπων (επί της οδού 28ης Οκτωβρίου) έχουν μπει οι… μπουλντόζες στο εργοτάξιο, ωστόσο ο προβληματισμός εστιάζεται στο Καλλιτεχνικό Σχολείο. «Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο στεγάζεται σε διδακτήριο των Αμπελοκήπων και το Καλλιτεχνικό Λύκειο έχει μεταφερθεί στο κτίριο του 2ου Γυμνασίου Μενεμένης», τόνισε η κ. Ναλμπαντίδου, εξηγώντας ότι αυτά τα σχολεία χρειάζονται ειδικούς χώρους. «Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ένα διδακτήριο για το Καλλιτεχνικό. Βέβαια, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο», πρόσθεσε η ίδια.
Την ίδια στιγμή, για τις επισκευές των σχολείων δεν έχει σταλεί ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ και, όπως είπε η αντιδήμαρχος, «κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους εργάτες του δήμου». Μόνο στο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων έχουν γίνει επισκευές, καθώς ήταν σε προτεραιότητα στο συγκεκριμένο συγκρότημα.