Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας η Τρόικα στη χώρα μας

Συνεδριάζει στις 12.00 το υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση των νέων μέτρων. Περικοπή δώρων, μείωση του αθροίσματος συντάξεων, μείωση εφάπαξ κι αύξηση ημερομισθίων που απαιτούνται για τη βασική σύνταξη, πέφτουν στο τραπέζι... >>>

Τη Δευτέρα το πακέτο των περικοπών για τη διετία 2013-2014, αναμένεται να λάβει την οριστική έγκριση των πολιτικών αρχηγών. Προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, στην Αθήνα αναμένονται και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για μία ακόμη φορά το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων επωμίζονται οι συνταξιούχοι, για τους οποίους οι μειώσεις φθάνουν στα 4,598 δισ. ευρώ. Ακολουθεί ο τομέας της Υγείας με μειώσεις δαπανών 1,387 δισ. ευρώ, η μισθολογική δαπάνη με 1,321 δισ. ευρώ, η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με 1,247 δισ. ευρώ, τα προνοιακά επιδόματα που μειώνονται κατά 940 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που περικόπτονται κατά 735 εκατ. ευρώ, και της Παιδείας κατά 389 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Ναυτεμπορική, στον τομέα των συντάξεων προβλέπεται:

- Η περικοπή των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα εξοικονομήσει (και θα στερήσει από τους συνταξιούχους) ποσό ύψους 2.240 εκατ. ευρώ.

- Η μείωση του αθροίσματος συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ κλιμακωτά. Από 1.000 - 1.500 μειώνονται κατά 2%, από 1.500 - 2.000 ευρώ μειώνονται 5% και από 2.000 ευρώ και πάνω κατά 10%. Το μέτρο θα αποδώσει 640 εκατ. ευρώ.

- Μειώνονται τα εφάπαξ σε δύο φάσεις που θα αποδώσουν συνολικά 603 εκατ. ευρώ.

- Μειώνονται οι συντάξεις των ένστολων, λόγω της κατάργησης των αυτόματων προαγωγών, όπως επίσης και λόγω των μειώσεων των ειδικών μισθολογίων.

- Αυξάνεται, τελικά, ο ελάχιστος αριθμός των ελάχιστων ημερομισθίων για τη βασική σύνταξη από 4.500 στα 6.000, που θα αποδώσει μόλις 30 εκατ. ευρώ.

Στα μισθολογικά προβλέπονται τα εξής:

- Από τις μειώσεις των ειδικών μισθολογίων θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 360 εκατ. ευρώ στη διετία. Ορισμένα μισθολόγια φαίνεται ότι αποφεύγουν τη μείωση κατά 12% (για ορισμένες κατηγορίες θα είναι μικρότερη ή θα υπάρξει εξαίρεση για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί κ.α.

- Από την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό 167 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς.

- Μειώνονται περαιτέρω τα δώρα εορτών και διακοπών δημοσίων υπαλλήλων, κατά 339 εκατ. ευρώ.

- Περαιτέρω προσαρμογές στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων (εκτός ΔΕΚΟ και ειδικών μισθολογίων).

- Καταργούνται οι αυτόματες προαγωγές σε σώματα ασφαλείας, που θα αποφέρουν 165 εκατ. ευρώ.

- Η μισθολογική δαπάνη των ΟΤΑ μειώνεται κατά 86 εκατ. ευρώ.

- Το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ, ενώ καθιερώνεται και νέο μισθολογικό καθεστώς για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., το βράδυ της Τετάρτης. ο «λογαριασμός» των μέτρων αυξήθηκε από τα 11,5 δισ. ευρώ, στα 11,86 δισ. ευρώ.