Του ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΑΠΗ *

Στα χέρια των αστυνομικών πιάστηκε ένας 33χρονος, που θέλησε να αντικαταστήσει τον ρόλο του «Q» από τις ταινίες του πράκτορα 007 James Bond, πουλώντας μέσω διαδικτύου προγράμματα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. >>>

 

Η σύλληψη του επίδοξου «Q» πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ηράκλειο Αττικής, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο 33χρονος, διαχειριστής ιστοσελίδας πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μέσω της ιστοσελίδας του, διαφήμιζε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, κατάλληλο για την υποκλοπή και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, μέσω ηλεκτρονικών συσκευών τύπου smartphones. Συγκεκριμένα, το λογισμικό παρείχε τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο τηλεφωνίας και πρόσβασης – καταγραφής των τηλεφωνικών συνομιλιών, παρακάμπτοντας την ασφάλεια του δικτύου.

Πέραν της υποκλοπής - καταγραφής της «φωνής» είχε παράλληλα τη δυνατότητα καταγραφής των γραπτών μηνυμάτων (SMS), αλλά και της γεωγραφικής θέσης – εκπομπής του κινητού, εφόσον ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS).

Έσπαγε τις «αποκρύψεις»

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα στον χρήστη, σε περίπτωση που δεχόταν η συσκευή κλήση από «απόρρητο» νούμερο, να προωθεί την κλήση σε εταιρεία του εξωτερικού, μέσω του διαδικτύου, και στη συνέχεια να ενημερώνεται για τον αριθμό κλήσης, παρακάμπτοντας έτσι το απόρρητο των επικοινωνιών.

Επίσης, ο συλληφθείς διαφήμιζε – προωθούσε στην αγορά συσκευές που τοποθετούνται σε χώρους με σκοπό την υποκλοπή προφορικών συνομιλιών και εν συνεχεία την αποστολή τους σε συγκεκριμένο αποδέκτη, μέσω του δικτύου της τηλεφωνίας. Ο 33χρονος, όπως εξακρίβωσαν οι αρχές, με τις καταχωρήσεις - διαφημίσεις στην ιστοσελίδα της εταιρείας παρότρυνε ενδιαφερόμενα άτομα - χρήστες του διαδικτύου, να προβούν στην αγορά τους, με σκοπό τη διάπραξη τηλεφωνικών υποκλοπών και καταγραφής προφορικών συνομιλιών.

Οι υπηρεσίες της εταιρίας

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους αστυνομικούς το θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά το πόσοι και ποιοι «πελάτες» του 33χρονου, έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο παράνομο λογισμικό. Ο ίδιος διαφήμιζε την ιστοσελίδα του, ως «"το πρώτο επίσημο Ελληνικό Web Site στο είδος του», ενώ διαφήμιζε πως η εταιρία του «προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις για ασφαλή παρακολούθηση στα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές.

Ανεξαρτήτου δικτύου και για όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξελιγμένες δυνατότητες σε όσους επιθυμούν, να ελέγχουν, να καταγράφουν και να παρακολουθούν με ασφάλεια παγκοσμίως, τα μηνύματα sms, τις κλήσεις ομιλίας, τον τηλεφωνικό κατάλογο, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα email, το ιστορικό περιήγησης στο ίντερνετ και την γεωγραφική θέση - εντοπισμός του κινητού τηλεφώνου. Αλλά και δυνατότητες μέσω του internet, να ελέγχουν και να παρακολουθούν με ασφάλεια, email hotmail, Gmail, Yahoo, facebook κλπ, πραγματικός χρόνος για όλες τις ενέργειες, κωδικούς, κείμενα, εικόνες, ήχους και καταγραφές σε όλα τα προγράμματα χρήσης που εκτελεί ένας υπολογιστής, με απομακρυσμένο έλεγχο από έναν οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή και από έναν μόνο λογαριασμό email».

Επίσης η εταιρία του συλληφθέντα, σύμφωνα με το επίσημο site της, έδινε «Γενική Εγγύηση Υπηρεσιών» υπόσχοντας στον πελάτης πως «Όλες οι Υπηρεσίες παρέχονται χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς, επ' αορίστου χρόνου και κατόπιν επιλογής του χρήστη και πελάτη για την διάρκεια αυτή.

Αποκλειστική χρήση των υπηρεσιών έχει μόνο ο χρήστης και πελάτης με την συμβουλευτική καθοδήγηση και βοήθεια έμπειρων εξειδικευμένων ανθρώπων.

Σύννομος σε Ελλάδα και Κύπρο

Μέσα από την σελίδα της εταιρίας του στο διαδίκτυο υπογράμμιζε πως η επιχείρηση του, προσδιορίζει τις ειδικές και γενικές επιθυμίες ή ανάγκες που έχουν οι χρήστες και πελάτες της σε Nομοθετικό Eπίπεδο. Ενώ επίσης παρέχει συγκεκριμένη και αποκλειστική μέθοδο έρευνας για την προσωπική οικιακή χρήση κατά τον Νόμο στην Ελλάδα και Κύπρο.

Επίσης, δήλωνε πως με την πλήρη μακροχρόνια εγγύηση των υπηρεσιών της, δεσμεύεται και υποστηρίζει σε όλους τους τομείς της έρευνας, τους χρήστες και πελάτες μας. Τέλος ο επίδοξος «Q» υπενθύμιζε στους ενδιαφερόμενους πελάτες ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας μαζί του.

Το εργαστήριο του «Q»

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στην οικία του 33χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, 2 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, ιδιόχειρες σημειώσεις, κατάλογος με ονόματα πελατών που είχαν προμηθευτεί ανάλογο εξοπλισμό, 1 κινητό τηλέφωνο και το ποσό των 38.200 ευρώ. Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα αποσταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για φύλαξη.

Τέλος στα …drin drin

Ο 33χρονος διαχειριστής της ιστοσελίδας drindrin.gr πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού, κατηγορείται για κακουργηματικές παραβάσεις που αφορούν στο απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών και στην πρόκληση για τέλεση κακουργήματος, από ενδιαφερόμενους αγοραστές συσκευών υποκλοπής τηλεφωνικών ή προφορικών συνομιλιών.


* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον Τύπο Θεσσαλονίκης