Υπερβολική χρήση βίας, περιλαμβανομένης της χρήσης χημικών ερεθιστικών ουσιών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με τρόπο που παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα, διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της για την αστυνομική βία στην Ελλάδα. >>>
Η έκθεση κάνει λόγο για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προέκυψαν από μέλη των σωμάτων ασφαλείας και την ανικανότητα ή την απροθυμία της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών να οδηγήσουν τους υπεύθυνους σε λογοδοσία».
Περιλαμβάνονται, επίσης, αναφορές για κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της κράτησης, θύματα της οποίας πέφτουν επίσης «μέλη ευάλωτων ομάδων, όπως μετανάστες και αιτούντες άσυλο καθώς και κοινότητες που ζουν στις παρυφές της κοινωνίας, περιλαμβανομένων πολλών Ρομά».
Η έκθεση «Αστυνομική Βία στην Ελλάδα: Όχι μόνο μεμονωμένα Περιστατικά» που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου από τη Διεθνή Αμνηστία σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) στην ΕΣΗΕΑ, καλύπτει τις ανησυχίες της διεθνούς οργάνωσης για την αστυνόμευση στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια μέχρι τον Απρίλιο του 2012.
Η έκθεση αναφέρει ότι δεν είναι καινούργιο το θέμα της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.
Κάνει λόγο για χρόνια συστημικά προβλήματα στη διερεύνηση, την ποινική δίωξη και την τιμωρία των καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντιάζ-Ζογκάιξ, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η ελληνική πολιτεία «πρέπει να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αστυνομικοί θα επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και θα φέρουν σαφή στοιχεία ατομικής αναγνώρισης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, καθώς και να αντιμετωπίσει τη συχνή παράλειψη της αστυνομίας, των εισαγγελέων και των δικαστών να διεξάγουν έγκαιρες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες και να οδηγούν στη δικαιοσύνη αστυνομικούς που έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Για τον λόγο αυτόν η Διεθνής Αμνηστία πρότεινε τη «δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών», στα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη, που θα δημιουργηθεί από την κυβέρνηση και θα αναφέρεται στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Τις σοβαρές ανησυχίες της διεθνούς οργάνωσης για τη δραματική αύξηση το τελευταίο διάστημα των καταγγελιών που σχετίζονται με περιστατικά ρατσιστικής βίας στα οποία επιδεικνύει ανοχή η αστυνομία» εξέφρασε από την πλευρά της η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός καταγραφής στην Ελλάδα των επιθέσεων που έχουν ρατσιστικό κίνητρο».
«Οι δημοσιογράφοι είναι θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα» σημείωσε ο Γιώργος Σαββίδης, πρόεδρος ΠΟΕΣΥ, ενώ ο Δημήτρης Τρίμης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε ότι «οι επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων των ΜΜΕ είναι κρατική πολιτική».
Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί συναντήσεις με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να συζητήσουν τα ευρήματα της έκθεσης.