Με μία διαταγή, που εκδόθηκε χτες τη νύχτα και είχε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στέλνουν στον Εβρο 1.881 συνοριοφύλακες από όλη τη χώρα, προκειμένου να θωρακίσουν τα σύνορα.  >>> 
 
 
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) κηρύσσει τον... πόλεμο και σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «δεν έχει άλλη επιλογή παρά μόνον της αντίδρασης για τα ημίμετρα που πάνε να εφαρμοστούν», ενώ παράλληλα καλεί τον υπουργό να ανακαλέσει άμεσα την «τραγική διαταγή». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση - απάντηση της ΠΟΣΥΦΥ, το τραγελαφικό είναι πως έχει εκδοθεί φύλλο πορείας για 1.881 άνδρες και γυναίκες από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης την ώρα που αυτοί δεν ξεπερνούν τους... 1.500, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό τους έχει ήδη αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΕΛΑΣ έχουν θορυβηθεί από το μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, που εξακολουθούν να εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Εβρου με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, ενώ εικάζεται ότι στη συγκεκριμένη δίοδο αναμένεται να συρρεύσει και ένα μεγάλο ποσοστό των χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν το τελευταίο διάστημα τη Συρία. Από πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους αξιωματικοί της Αστυνομίας προκύπτει πως περίπου 150.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη χώρα και εκτιμάται πως το μεταναστευτικό αυτό κύμα θα κινηθεί και προς την Ελλάδα, καθώς ο Εβρος αποτελεί το κυριότερο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη.

«Η κατάσταση στην περιοχή του Εβρου έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μόνο πέρυσι πέρασαν από το συγκεκριμένο σημείο στην Ελλάδα 54.974 λαθρομετανάστες και άλλοι 47.079 την προηγούμενη χρονιά. Η frontex, δυστυχώς, δεν κατόρθωσε να βοηθήσει ιδιαίτερα, αφού ακόμη και αυτοί σήκωσαν τα χέρια μπροστά σε αυτό το απίστευτο κύμα λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο, δεν είναι λύση να αποδυναμωθούν υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Πιστεύουμε πως μία λύση θα ήταν και η συμμετοχή του Στρατού στις περιπολίες, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά συνοριοφύλακας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, εξηγεί πως λόγω της συνεχούς «αφαίμαξης» από τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης σήμερα υπηρετούν σε αυτές μόλις 1.500 άτομα, τη στιγμή που το αρχηγείο ζητάει τη μετακίνηση 1.881 στον Εβρο!

Σύμφωνα με τη διαταγή που μέχρι χτες τα ξημερώματα είχε φτάσει σε όλες τις υπηρεσίες, η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης θα ενισχυθεί με 783 άτομα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας με 745, η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης με 140 και η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης με 213. Μάλιστα, οι συνοριοφύλακες θα παραμείνουν στον Εβρο για ένα δίμηνο, από 2 Αυγούστου έως 2 Οκτωβρίου, ενώ έχει ζητηθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης να επιβεβαιώσει την άφιξη της συγκεκριμένης δύναμης μέχρι νωρίς το βράδυ στις 2 Αυγούστου. Ωστόσο, οι συνοριοφύλακες ζητούν την αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου επισημαίνοντας πως δεκάδες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης δύναμης.

Από τα τμήματα δίωξης λαθρομετανάστευσης της Θεσσαλονίκης θα μετακινηθούν 245 άτομα, από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης της Καστοριάς 195, από την Κοζάνη 93, από τη Φλώρινα 148, από Αρτα 35, από τη Θεσπρωτία μετακινούνται 120, από τα Ιωάννινα 250, από την Πρέβεζα 30, από τις υπηρεσίες της Λάρισας 50, από τα Τρίκαλα 20, από την Κέρκυρα 50, από το Κιλκίς 165, από την Πέλλα 50, από την Πιερία 60, από τις Σέρρες 80, από τη Χαλκιδική 85, από την Ημαθία 55, από τη Δράμα 75, από την Καβάλα 20, από τα Γρεβενά 35 και από την Καρδίτσα 20. «Σε πολλά τμήματα συνοριακής φύλαξης δεν υπάρχουν τα άτομα που πρέπει να αποσπαστούν. Στις περιπτώσεις αυτές τι θα κάνουμε; Θα τα κλείσουμε;», αναρωτιέται συνοριοφύλακας.

Δηλώσεις Ν. Δένδια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για τεράστια ανησυχία όσον αφορά το κύμα μετανάστευσης από τη Συρία. «Μετακινούνται ήδη προς τον ποταμό Εβρο, 1.800 συνοριοφύλακες μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Ηδη μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά, ώστε επιτέλους να επιχειρήσουμε τη ''σφράγιση'' του Εβρου. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα σύμφωνα με το agelioforos.gr, αναφέρθηκε και στο θέμα της μετακίνησης αστυνομικών, που διατίθενται για τη φύλαξη στόχων. «Αυτό το οποίο επιτέλους θα συμβεί είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών και μέσων, δηλαδή 1.500 αστυνομικοί, 100 αυτοκίνητα και 60 μοτοσικλέτες, θα ριχτούν στη μάχη για τη δημόσια ασφάλεια. Θα σταματήσουν να φυλάσσουν ειδικούς στόχους, δηλαδή διάφορα πρόσωπα», διευκρίνισε.